Vijfde Gents depot Op Wielekes geopend. Radio 2 was erbij

Vijfde Gents depot Op Wielekes geopend. Radio 2 was erbij

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/08/2019
In de Meibloemstraat in Gent is op 10 juli het vijfde uitleenpunt geopend van 'Op Wielekes', ons deelsysteem voor kinderfietsen. Gezinnen die lid worden, hebben op een betaalbare manier toegang tot kwalitatieve kinderfietsen voor hun kind(eren). Radio 2 Oost-Vlaanderen kwam een kijkje nemen

Dankjewel aan Radio 2 Oost-Vlaanderen om erbij te zijn en een interviewtje op te nemen! Hieronder nemen we het artikel over van de Radio 2-site, gepost op woensdag 10 juli 2019.

Aan de Meibloemstraat in Gent is vandaag het vijfde uitleenpunt geopend van "Op Wielekes". Op Wielekes is een deelsysteem voor kinderfietsen. Gezinnen die lid worden, hebben op een betaalbare manier toegang tot kwalitatieve kinderfietsen voor hun kind(eren). Gent pionierde in 2014 met een depot van Op Wielekes in deelgemeente Ledeberg, op de site van de voormalige doe-het-zelfzaak Standaert. Initiatiefnemer Netwerk Bewust Verbruiken vzw kon het concept daarna met succes introduceren in Aalst, Deinze, Hasselt, Lier, Lochristi en Merelbeke. Het uitleenpunt in Ledeberg kon de vraag niet bijhouden en daarom zijn in 2019 vier nieuwe Gentse depots voor het delen van kinderfietsen geopend.

Vijf fietsen per kind Wouter

Noppe is de trekker van Op Wielekes in de Brugse Poort. "We starten onze werking op, deels met fietsen die al in andere uitleenpunten hebben gediend en deels met "nieuwe" fietsen, die ik bij de mensen in de buurt tweedehands kocht of kreeg."

Hij verklaart het succes van de fietsbibliotheek: "Ouders kopen gemiddeld vijf fietsen per kind. Dat is bij ons niet nodig. Voor een lidgeld van 30 euro per jaar kan je bij ons een fiets, die te klein is geworden, gewoon inruilen voor een groter exemplaar. Zo spaar je heel wat geld uit."

Voor en door de buurt

Wouter is trekker van het project, maar hij zoekt in de wijk nog mensen om het nieuwe uitleenpunt mee te bemannen. "Eigenlijk willen we in elke wijk van Gent zo een uitleenpunt openen", zegt Wouter. "Maar dat kan alleen als de buurt meewerkt, door fietsen ter beschikking te stellen en het uitleenpunt mee te bemannen. Wie een fiets schenkt wordt trouwens automatisch lid van ons deelsysteem."

 

Foto: Netwerk Bewust Verbruiken

Op Wielekes Brugse Poort is een initiatief van: Netwerk Bewust Verbruiken en Dingen van Doen
Met steun van: de Meubelfabriek, de Fietsambassade Gent, de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen en Gemeente voor de Toekomst 

Ook gepost in: Onze projecten