Tips voor een onderhoudsarme tuin

Tips voor een onderhoudsarme tuin

placeholder
geschreven door Sanne van Neerboslaatst aangepast op 20/11/2015
Een mooie en verzorgde tuin zonder dat je daarvoor wekelijks in de tuin moet werken? Klinkt dat je als muziek in je oren? Kies dan bij het ontwerpen van je tuin voor een onderhoudsarme tuin. Lees snel verder voor twee tips waar je op kunt letten bij het ontwerpen en aanleggen van een onderhoudsarme tuin.
Onderhoudsarme tuin
Onderhoudsarme tuin

Eenvoudig groen

Al het groen in een tuin heeft verzorging nodig, maar om nu alle beplanting uit je tuin te verbannen is natuurlijk wel erg kaal en kil. Beperk de tijd die je kwijt bent aan tuinonderhoud door te kiezen voor onderhoudsvriendelijke planten. Een plant die weer gezien mag worden in de tuin is de cactus. Denk bijvoorbeeld aan een grote cactus in een stoere opvallende pot of juist aan meerdere kleine cactusjes op een mooie schaal. Let er wel op dat niet elke cactus geschikt is voor ons klimaat. Ook vaste planten zijn gemakkelijk te onderhouden. Vaste planten zijn planten in de winter ondergronds overwinteren en iedere lente weer terugkeren. Je hoeft dan dus niet ieder jaar opnieuw allerlei planten in je tuin te planten. 

Bestrating in plaats van gras

Een mooie groene grasmat vergt nogal wat onderhoud. Om een gazon mooi te houden heeft het namelijk minimaal één keer per week verzorging nodig. Heb je geen zin of tijd om iedere week het gras te maaien? Kies voor bestrating in plaats van een gazon. Grote terrastegels afgewisseld met kleine waaltjes en grind of split zorgen voor een speels effect. Ook houten vlonders passen goed in een onderhoudsarme tuin. Maar ook een tuin met enkel grote beton- of natuursteentegels hoeft niet saai te zijn. Een mooie loungeset en een paar grote opvallende bloempotten met stoere planten toveren je tuin om in een moderne maar sfeervolle tuin.
Wil je echt geen afstand doen van een gazon? Dan is kunstgras een goede optie als vervanger. Kunstgras is zeer onderhoudsarm en is tegenwoordig nauwelijks van echt gras te onderscheiden.

Beeld via:
http://www.tuinarchitectengroep-eco.be/images/Moderneloungetuin/strakkel...
http://www.detuin.info/media/20140522_18520656_1400757953.jpg