Van Slow shopper tot Swishing
9 jaar geleden richtte een groep vriendinnen Swishing op. Allemaal kampten ze met hetzelfde probleem: miskopen in hun kleerkast. Daaruit groeide het idee om een kledingruilconcept op te zetten. Meer was er niet nodig om Swishing op de kaart te zetten. Het concept is eenvoudig: breng miskopen mee naar een Swishing-event (of nu ook de pop-up winkel) en neem iets anders mee in de plaats.
Heb je ook miskopen in jouw kleerkast hangen? Of kleren die je al jaren niet meer draagt? Breng deze naar de Swishing Store in NEST en geef ze een tweede leven.
Eén jaar geleden vervoegde Flora het Swishing-team. Flora ging zelf naar een aantal Swishing-events en zag via de nieuwsbrief de oproep voor nieuwe vrijwilligers. Ze is al jaren een slow-shopper, dus lang moest ze er niet over nadenken. Ze contacteerde Swishing en één jaar later staat ze vol enthousiasme en passie achter het nieuwe concept van Swishing: de pop-up Swishing Store.
Van event tot Swishing Store
De Swishing Store is ondertussen al drie weken open en het concept slaat aan volgens Flora: “Swishing werd altijd tijdens een evenement op locatie georganiseerd. Er kwam steeds meer de vraag van enthousiaste mensen wanneer er nog eens een Swishing aankwam. Het leek ons een goed idee om het anders aan te pakken, met een meer permanent en rendabel concept. Daarom bekeken we de mogelijkheid om een vaste locatie te vinden voor een Swishing winkel zodat mensen op een vaste locatie miskopen kunnen binnenbrengen en tweedehandskledij kunnen kopen.”
“Het idee van een winkel is in een stroomversnelleng gegaan met het ontstaan van NEST. De oude stadsbib van Gent staat gedurende enkele maanden leeg, en NEST (een collectief van individuen en organisaties) vult deze ruimte nu tijdelijk in. We zagen direct dat hier voor Swishing zeker een plaatsje zou zijn, dus alles ging sneller dan gepland. Het was een race tegen de klok, maar het is ons gelukt. Ondertussen zijn we al 3 weken open en is het een succes.”
Alles rond eerlijke mode
Naast de winkel, biedt Swishing nog andere activiteiten aan, allemaal in het teken van eerlijke kledij. Je kan tweedehandskledij zoeken, een fairtrade drankje drinken en lekker taartje van Madame Bakster eten aan onze bar, je kan info krijgen over eerlijke mode, je kan producten van makers kopen, er zijn workshops rond reparatie en eerlijke mode én je kan een plekje in het naaiatelier huren voor 6 euro per uur. Swishing is dus een totaalbelevenis geworden dat eerlijke kledij centraal zet. “Zelfs al heb je geen kledij om te ruilen, er valt heel wat te beleven in de winkel”, zegt Flora trots.
Swishing wil zichzelf onnodig maken en voorkomen dat mensen nog miskopen doen
Workshop de Duurzame Kleerkast
“De vraag naar eerlijke mode was 9 jaar geleden minder. Nu zijn meer mensen ermee bezig. Toen waren er al veel miskopen, dat is nu nog steeds zo. Veel mensen die hier toevallig binnenlopen, hebben inderdaad allemaal miskopen in hun kleerkast hangen. Swishing wil zichzelf onnodig maken, want we willen voorkomen dat mensen nog miskopen doen.” Swishing geeft daarom tal van tips over eerlijke kledij, onder andere in hun workshop ‘de Duurzame kleerkast’.
Op 21 oktober organiseert Swishing een workshop ‘De Duurzame Kleerkast’. Hierin leer je enerzijds iets bij over de negatieve kant van de mode-industrie. Anderzijds leer je ook met kritische ogen kijken naar jouw eigen kleerkast: hoe komt het dat je bepaalde kledingstukken al lang niet meer draagt? Wat is jouw eigen stijl? Wat draag je niet meer en kan je er iets aan doen? En nog tal van vragen waardoor je jouw eigen stijl leert kennen. Je denkt voortaan op lange termijn als je een kledingstuk koopt, draagt enkel nog wat bij jouw stijl past, en wat binnen 5 jaar nog meegaat. Schrijf je hier in voor de workshop (link).
Swishing op het Repair & Share Fest
Ook geïnteresseerd in Swishing? Surf dan naar www.swishing.be of kom een kijkje nemen in de winkel tijdens het Repair & Share Fest, op 18 november in Gent. Heb je nog miskopen liggen? Breng ze dan mee! (Swishing is nog open tot eind december 2017, op woensdag van 13u tot 20u, en op vrijdag en zaterdag van 10u tot 18u30).
Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Dit staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud. Ontdek hier het volledige programma.
Lees ook: