Solidariteit in corona-tijd: vrijwilligers maken mondmaskers

Solidariteit in corona-tijd: vrijwilligers maken mondmaskers

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/04/2020
Zijn er nog mondmaskers nodig? Ja! Kun je helpen? Ja!

Het coronavirus haalt warme solidariteit naar boven. Toen ze hoorden over het tekort aan mondmaskers, gingen heel wat mensen achter hun naaimachine zitten om er zelf te maken. En dat mogen ze blijven doen. 

Nog meer mondmaskers nodig? 

Gisteren kwam een langverwachte grote lading mondmaskers aan in ons land, maar die maskers zijn exclusief voor medisch personeel. (Heb jij zelf nog professionele mondmaskers van het type FFP2 of FFP3 in voorraad? Dat kun je melden via dit formulier of je kunt naar een lokaal inleverpunt brengen.)

Bij het zorgpersoneel in de thuisverpleging, in woonzorgcentra enz. zijn zelfgemaakte mondmaskers nog steeds welkom. Ook andere mensen die op het werk besmet kunnen raken, zoals kassiers, dragen graag een mondmasker. Wie zelf symptonen van Covid-19 vertoont, kan een masker dragen om anderen niet te besmetten.

Zin om aan de slag te gaan?

We helpen je graag op weg naar de juiste handleiding en de punten waar je zelfgemaakte mondmaskers kunt inleveren. Op het internet circuleren heel wat patronen voor mondmaskers, maar de FOD Volksgezondheid beveelt het patroon aan van maakjemondmasker.be. Je gebruikt dus best dat patroon. Op die website vind je bovendien een uitgebreide handleiding en een formulier om je mondmaskers in te leveren. 

Het beste materiaal voor mondmaskers is polyester (voor de buitenkant) en polypropyleen (binnenkant), maar ook katoen is voldoende veilig zolang je een dubbele laag gebruikt. Ga op zoek naar stoffen die heet kunnen worden gewassen (90°). De ideale kans om textiel een tweede leven te geven! 

Geen naaitalent, maar wel zin om te helpen? Laat het weten. Er worden nog koeriers gezocht om de zelfgemaakte maskers op te halen en te verdelen. 

Sluit je aan bij groepen die mondmaskers naaien

Deze lokale initiatieven die mondmaskers naaien / het werk coördineren staan al op onze radar. Er zijn er ongetwijfeld nog meer. Laat het ons gerust weten!

  • Femma maakt maskers voor Familiehulp. Op hun website kun je een formulier invullen, zodat een medewerker je maskers komt ophalen 
  • Ook Ferm (het vroegere KVLV) coördineert het maken van mondmaskers. Je kunt je maskers inleveren in de provinciale kantoren Ferm of er is een mogelijkheid tot ophaling voor wie zich niet kan verplaatsen 
  • Verschillende Lets-groepen engageren zich om mondmaskers te maken bv. in Heist-op-den-Berg en in Begijnendijk. Lets Begijnendijk deelde al meer dan 200 mondmaskers uit (zie Facebook groep Mondmaskers Begijnendijk
  • In Leuven coördineert MAAKbar het maken van mondmaskers. Een fietskoerier bezorgt je het nodige materiaal, en je afgewerkte mondmaskers breng je binnen in één van de inleverpunten. Mail naar info@maakbar.be als je materiaal wil bestellen (onderwerp: 'nieuw pakket') of om je aan te bieden als fietskoerier 
  • In Gent kun je je zelfgemaakte mondmaskers binnenbrengen op volgende locaties: OCMW-gebouw aan de Oefenpleinstraat 6 in Gentbrugge (poort 21) van 7u30 tot 16u / lokale dienstencentra De Vlaschaard, De Knoop, Wibier, De Waterspiegel of De Mantel van 14u tot 16u
  • In Oostende laat Rotary Oostende De Streep zich opmerken als aanvoerder van mondmasker-makers 
  • In Antwerpen verdeelt Creatives tegen Corona kant-en-klare pakketten om mondmaskers, beschermingspakken en schorten te maken
  • In deze Facebookgroep kun je ook heel wat tips / aanvragen vinden van vrijwilligers die aan mondmaskers werken. (Opgelet: in die groep circuleren ook patronen die niet getest, en dus mogelijk niet veilig zijn) 

Andere technieken

In open design labs zoals timelab in Gent circuleren initiatieven om via 3D-printing mondmaskers te maken. In deze uitdagende tijden komt de waarde van open source sharing platforms extra bovendrijven. Creatievelingen en uitvinders wisselen inzichten uit via groepen zoals Opensourcecovid19medicalsupplies. Een gezondheidscrisis van deze schaal is niet alleen beangstigend, maar toont ook hoeveel veerkracht en hoop mensen kunnen tonen. 

Grote dank aan iedereen die aan de slag is! 
We delen via deze pagina ook andere Corona-vrijwilligersinitiatieven. 

 

(Tekening onderaan: Lets Begijnendijk)