Solidariteit in corona-tijd

Solidariteit in corona-tijd

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 23/04/2020
#VlaanderenHelpt #SamenTegenCorona

Het coronavirus haalt warme solidariteit naar boven. Vrijwilligers zetten zich niet alleen in om mondmaskers te maken - zie ander artikel, onder de noemer #VlaanderenHelpt en #SamenTegenCorona ontstaan nog heel wat hoopgevende initiatieven. We delen graag enkele tips voor wie zin heeft om een handje te helpen, maar niet goed weet waar te beginnen. 

Gemeente aan zet

Heel wat kwetsbare mensen zitten momenteel geïsoleerd thuis en hebben hulp nodig met boodschappen of kunnen simpelweg een babbeltje gebruiken. Op Vlaanderen Helpt vind je een overzicht van gemeenten met een eigen hulpplatform. Elk lokaal platform koppelt vrijwilligers aan concrete hulpvragen. Zowel vrijwilligers als mensen die hulp nodig hebben, kunnen zich aanmelden via zo'n platform. 

Ook het platform ListMinut engageert zich in heel wat steden om vrijwilligers aan hulpvragen te koppelen via listminut.be/nl/coronavirus

Help je buurt 

Je kunt ook op andere manieren laten weten dat je hulp wil bieden. Heb je buren die alleen wonen? Stop een kaartje in hun bus. Hier kun je een invulkaartje downloaden. Ook via online platformen zoals het buurtplatform Hoplr of het vrijwilligersplatform Helpper kun je hulp vragen of aanbieden.

Help een held 

In de strijd tegen het coronavirus zijn onze zorgverleners de helden. Wil je een zorgverlener in je buurt een handje helpen? Laat het weten via Hulpvoorhelden.be. Je kunt helpen met boodschappen doen, maaltijden maken, kinderopvang… De aangesloten zorginstellingen contacteren de gepaste vrijwilligers rechtstreeks. 

Medisch geschoolden zoals verplegers en dokters kunnen zich melden bij het Agentschap Zorg en Gezondheid, zodat zorginstellingen een extra medische reserve hebben.

Steeds verzekerd

De Vlaamse regering breidde z'n systeem van vrijwilligersverzekeringen tijdelijk uit, zodat alle vrijwilligers verzekerd zijn. (Schrijf je daar enkel voor in als je al een concreet engagement als vrijwilliger hebt en als je niet werkt voor een organisatie die zelf verzekeringen regelt.)

 

Hartelijk dank voor alle vrijwilligersinzet in deze moeilijke periode!