Slakken in de tuin

Slakken in de tuin

Mathias Vanduffel
geschreven door Mathias Vanduffellaatst aangepast op 29/11/2017
Voor de één een delicatesse, voor de ander een ware plaag. De slak is een bekende verschijning in de Nederlandse en Belgische natuur. In elke achtertuin zijn wel slakken te vinden. Voor wie een moestuin heeft of een bloementuin bijhoudt kunnen slakken al snel een kleine ramp aanrichten. De beestjes knabbelen aan de nieuwe blaadjes en laten vaak niet veel over van de plant.
Slakken-in-de-tuin
Slakken in de tuin

De slak wordt ook wel gezien als het traagste dier ter wereld. Het weekdier maakt een slijm aan waardoor hij niet uitdroogt en zich gemakkelijk kan voortbewegen. Het slijm dat hij produceert maakt een soort pad waar hij overheen glijdt. Sommige slakkensoorten hebben een schelp, het 'huisje' dat ze meenemen. Bij bedreigingen kruipen ze in hun huisje om beschermd te worden tegen aanvallen. Andere naaktslakken hebben geen schelp. 

Met deze tips kan je slakken ecologisch bestrijden

Er zijn in totaal zo'n 60.000 verschillende soorten slakken die onder de weekdieren vallen. De meeste slakkensoorten leven in het water, de slakken die je in de tuin vindt zijn daar een unieke uitzondering op. Deze slakken zijn de enige weekdieren die op het land leven. In de Franse keuken is de slak, of de escargot een echte delicatesse. De slakken die hiervoor worden gebruikt zijn vooral de wijnslak. Deze slak is in Nederland een beschermde soort maar wordt in Frankrijk wel actief gefokt en gevangen. Voornamelijk in de Bourgogne vind je de escargot op vele menukaarten terug.

De slak heeft een hele schare aan natuurlijke vijanden. Vooral vogels zien in de slak een heerlijke maaltijd, zo is de zanglijster groot fan van het weekdiertje. Maar ook egels, muizen, kippen, kikkers en padden zijn natuurlijke vijanden van de slak.

Slakken ecologische bestrijden

Veel mensen zien de slak niet graag in hun tuin verschijnen. Daarom kiezen ze ervoor om de slak te bestrijden met slakkenkorrels of een ander bestrijdingsmiddel. Maar slakkenkorrels kunnen vervelende bijwerkingen hebben als de slakken worden opgegeten door een vogel of zelfs een hond. Ook zijn niet alle slakken schadelijk voor een moes- of siertuin. Er zijn ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen slakken op de markt die minder schade aanrichten. Bijvoorbeeld aaltjes tegen slakken of een slakkenval.

1. Aaltjes tegen slakken

Aaltjes zijn microscopische kleine worpjes die van nature aanwezig zijn in de bodem. Om meer aaltjes in de bodem te hebben en verlost te geraken van je slakken kun je aaltjes kopen of zelf proberen te produceren. Deze aaltjes gaan je slakken infecteren met een bacterie, waardoor de slak stopt met eten en afsterft. De aaltjes zullen zelf na zes weken afsterven door andere aaltjes en bodemschimmels en zijn onschadelijk voor mens, natuur en dier. Hierdoor kun je op een natuurvriendelijke manier verlost geraken van je slakken.

2. Slakkenval

Nadat de slak in de val is gelopen kun je deze weer ergens anders in de natuur uitzetten. Zo blijven ze op een diervriendelijke manier uit de buurt van je tuin. Gooi ze niet over de omheining, want slakken blijken een home-instinct te hebben.

3. Start in het najaar of vroeg in het voorjaar

Het is belangrijk om vroeg in het jaar te beginnen met het bestrijden van de slak. In april leggen de slakken tot wel 400 eitjes, waarna ze binnen twee maanden volwassen zijn. Ze voeden zich met zoete en sappige planten, bladsla is een van de favoriete hapjes van de slak. Je kunt een groot aantal slakken voorkomen door deze planten simpelweg niet te planten, of door er een sterk geurend kruid bij te zetten zoals bieslook. Ook een droge grondsoort zoals grind maakt het voor slakken lastig zich voort te bewegen door je tuin. Als je meer vogels aan wil trekken om de slakken te bestrijden kun je een vogelhuisje plaatsen. Wees er dus niet te laat bij, want voor je het weet zit je hele tuin vol met slakken!