Vind een Repair Café in jouw buurt
Op zoek naar een Repair Café in jouw buurt? Ontdek het hier:
Maakbaar Leuven maakt hiermee een vuist tegen de wegwerpeconomie. Ze ondersteunt de vele burgers in de Leuvense regio die van herstellen een beter alternatief willen maken voor het weggooien en aankopen van spullen. Tijdens onze Netwerk 2030 gaf Magda Peeters al een sneak preview van Maakbaar Leuven.
“Maakbaar Leuven werkt bottom-up met Repair Café's en makersinitiatieven en verbindt die met professionaliteit en innovatieve technieken, zoals 3D-printing van vervangingsonderdelen. We experimenteren ook met nieuwe verbindingen tussen vrijwilligerswerk en professionele activiteiten, tussen gebruikers en bedrijven, tussen burgerinitiatief en beleid. Op die manier willen we bijdragen tot een slimme en circulaire Leuvense regio”, aldus een trotse Peeters.
Maakbaar Leuven maakt een vuist tegen de wegwerpeconomie. Ze ondersteunt burgers die van herstellen een beter alternatief willen maken voor het weggooien en aankopen van spullen
Binnen Maakbaar Leuven staan de inwoners van Leuven centraal als kritische consument, ondernemer, innovator en bouwers van nieuwe samenlevingsvormen. De volgende maanden wil Maakbaar Leuven de energie van vele burgers capteren in acties voor het initiatief. Enkele concrete acties zijn: de oprichting van een spullenbib, de ontwikkeling van een repairapp, frequentere Repair Café's, ‘repair heroes’ en een innovatieprogramma voor meer en beter repairen.
Repair Café Leuven mobiliseerde, met haar events om samen spullen te herstellen, al verschillende jaren burgers tegen de wegwerpmentaliteit. De impact bleef echter te beperkt. Eind 2017 lanceerden het Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid, Repaircafé Leuven, Fablab Leuven, het Sociaal Atelier Saté en Vormingplus Oost-Brabant een oproep voor een vernieuwend Repairplatform in Leuven. Dat Repairplatform zou gebruikmaken van de kracht van de ‘commons’ (het delen van middelen die bijdragen tot samenwerking), upcycling en innovatie. De oproep voor een partnerschap werd vlug gedeeld door een aanzienlijke groep organisaties en burgers, zodat op 21 juni Maakbaar Leuven aan heel Leuven kon worden voorgesteld.
De Stuurgroep van Maakbaar Leuven – open voor actieve partners - zal het programma van Maakbaar Leuven verder uitwerken. CEO en Vormingplus Oost-Brabant stellen twee mensen beschikbaar om dat in goede banen te leiden. Maakbaar Leuven wordt gesteund door projectsubsidies van Circulair Vlaanderen en de Provincie Vlaams-Brabant.