Repair Cafés besparen 1,67 ton afval tijdens Week van de Afvalvermindering

Repair Cafés besparen 1,67 ton afval tijdens Week van de Afvalvermindering

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/03/2016
In de Europese Week van de Afvalvermindering (22 tot 30 november 2014) zetten 67 Repair Cafés in Nederland en België zich in voor een beter milieu. Door kapotte spullen te repareren mikken de Repair Cafés erop om tijdens deze week 1675 kg afval te voorkomen.
repair cafe week van de afvalvermindering

De Europese Week van de Afvalvermindering is dit jaar toe aan zijn vijfde editie. Maar liefst 27 landen organiseren nationale, regionale en lokale acties om afval te voorkomen en hergebruik en recyclage van producten te promoten. In 7 landen vinden er ook Repair Cafés plaats: naast België staan ook in Duitsland, Ierland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk vrijwillige reparateurs klaar om talloze apparaten en andere kapotte voorwerpen van bezoekers te repareren. Dankzij hun kennis en hulp krijgen elektrische toestellen, kleding, fietsen, meubels, en pc’s een tweede leven. Spullen die anders waarschijnlijk zouden worden weggegooid.

1675 herstelde spullen in 1 week

Tijdens de Week van de Afvalvermindering kan je in België een 25-tal Repair Cafés bezoeken. In Nederland zijn dat er zelfs 42. Tijdens een Repair Café-bijeenkomst worden gemiddeld 40 reparaties uitgevoerd, waarvan ongeveer 25 succesvol. Dit betekent dat tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering vermoedelijk zo’n 1675 kapotte voorwerpen gerepareerd zullen worden. Weegt een voorwerp gemiddeld 1 kg, dan kan met deze gezamenlijke actie op één week tijd 1,6 ton afval worden voorkomen in België en Nederland.

Sinterklaasspecial mikt op reparatie van speelgoed

Naar aanloop van Sinterklaas vindt er in een aantal Repair Cafés deze week ook een special rond speelgoed plaats. Herent, Leuven en Boom organiseren zelfs een speelgoedgeefplein in het weekend van 29-30 november. Een geefplein is een soort van gratis markt. Wie speelgoed over heeft, kan het komen het afgeven en wie speelgoed zoekt, mag het gratis mee naar huis nemen. Rommel je kast, je zolder en je garage op en het levert gegarandeerd veel lachende kinder- en oudergezichten op.

Repair Cafés in België tijdens de Europese Week van De Afvalvermindering

  • zaterdag 22/11: Barvaux, Eeklo, Izegem, Leuven, Virton
  • zondag 23/11: Jette, Kortrijk, Lessines, Sint-Jans-Molenbeek, Theux
  • dinsdag 25/11: Lochristi
  • woensdag 26/11: Gent, Kapellen
  • zaterdag 29/11: Beveren, Brugge, Herent, Diepenbeek, Essen, Mons, Spy
  • zondag 30/11: Boom, Dilbeek, Leuven, Linkebeek, Luik, Orp-le-Grand

www.repaircafe.be geeft een overzicht van de Repair Cafés in jouw buurt.

Ook gepost in: Simplify Life