Pop-up ruilwinkel van KVLV

Pop-up ruilwinkel van KVLV

Ferm
geschreven door Ferm laatst aangepast op 21/03/2017
Een pop-up ruilwinkel waar mensen terecht kunnen met kledij, speelgoed, boeken en accessoires. Het was een ambitieus plan van KVLV Brecht en het succes was overdonderend. “We vonden het interessant om consumeren eens vanuit een andere hoek te bekijken: je kan ook heel blij zijn met iets dat iemand anders al gebruikt heeft", zegt een vrijwilliger van KVLV.
© KVLV

Het idee om iets rond delen te doen begon te rijpen na de ShareFair die KVLV in Brecht in 2014 organiseerde: een weggeefplein op de markt. KVLV-lid Kim trommelde haar zus en drie vriendinnen op en samen besloten ze een experiment rond delen op poten te zetten. De meesten zijn KVLV-lid in Brecht, en ze vroegen aan het bestuur of zij hen praktisch konden ondersteunen. Een infoavond, enkele inspiratiefiches en een paar vergaderingen later lag het concept vast: een pop-up ruilwinkel.

We vonden het interessant om consumeren eens vanuit een andere hoek te bekijken: je kan ook heel blij zijn met iets dat iemand anders al gebruikt heeft

Een shop, geen rommelmarkt

Op zaterdag konden mensen spullen binnenbrengen, maximum vijf stuks per persoon. De dames waren streng in de selectie. Aline: “Kapotte dingen of kledij die gedemodeerd was, kwam er niet in. Die verwezen we door naar de kledingcontainer om de hoek. We wilden een mooi aanbod in de winkel en mensen hadden er echt wel begrip voor wanneer we iets weigerden. Op zaterdag hebben we dan samen met het bestuur de winkel ingericht: schoenen apart, handtassen apart,... Het moest eruitzien als een leuke shop, niet als een rommelmarkt.” Mensen die iets binnenbrachten, kregen bonnetjes om zondag in te ruilen voor andere spullen uit de winkel. Wat over was ging naar KAR, een Welzijnsschakel in Brecht die onder andere een tweedehandswinkeltje beheert. Ook de winst van de ShareFair ging naar hen.

Allemaal lokaal

In de ruilwinkel konden mensen ‘Kolonel’, een lokaal Brechts bier, fairtrade fruitsap of melk recht van bij de boer drinken. “Het leek ons logisch dat we geen cola gingen serveren, het hoorde bij het concept om lokale en eerlijke producten aan te bieden”, vertelt Kim. Net zoals het logisch was dat ze de winkel met recupmateriaal hebben ingericht. Het team ging aan de slag met takken, ladders, houten planken uit iemands tuinhuis, bamboestokken uit de tuin en wat zetels en matten van op de zolder.

Positieve reacties

De vijf dames kijken heel tevreden terug op hun ShareFair: “We vonden het interessant om consumeren eens vanuit een andere hoek te bekijken: je kan ook heel blij zijn met iets dat iemand anders al gebruikt heeft en het bespaart ook heel wat grondstoffen. Nog steeds zeggen mensen als ze iemand van ons zien: ‘kijk, dit kleedje is van uwe ShareFair, leuk hé!’ Dat je mensen zo blij hebt kunnen maken, blijft leuk om te horen!”.

 

Zin om zelf een ruilwinkel te organiseren? Met deze tips van KVLV organiseer je zelf een ShareFair (weggeefwinkel, potluck of swishing).

 

-Lees het volledige artikel in de januari/februari-editie van Vrouwen Met Vaart van de KVLV.-