Organiseer een ShareFair met tips van KVLV

Organiseer een ShareFair met tips van KVLV

Ferm
geschreven door Ferm laatst aangepast op 22/03/2017
KVLV organiseerde al 600 ShareFairs in heel Vlaanderen. Een ShareFair is een gezellig geef- en deelevenement. Zin om zelf een ShareFair te organiseren? Hier vind je verschillende inspiratiefiches met organisatie- en promotips! Van weggeefplein tot potluck, alles kan.

Wil jij ook graag een ShareFair organiseren? Lees hier enkele getuigenissen van KVLV-groepen. Op kvlv.be/sharefair vind je nog meer inspiratie.

Swishing

Bij een swishing ruil je onderling juwelen, accessoires of bijvoorbeeld kinderkleren.

Hoe pak je het aan?

  • Ofwel verzamel je het materiaal vooraf, bijvoorbeeld via swishingboxen die je enkele weken vooraf in je gemeente plaatst, samen met een affiche met uitleg. Zorg ervoor dat iedereen zijn naam schrijft op de zaken die hij/zij achterlaat. Zo weet je achteraf hoeveel ruilbonnen elke persoon krijgt.
  • Ofwel verzamel je alles de dag zelf. Voorzie een onthaalbalie op je ShareFair waar iedereen zijn swishing-artikelen kan inleveren. Je kunt daar dan meteen de items nummeren. Vergeet niet dat je nog wat tijd nodig hebt om alles uit te stallen. Noteer dus een startuur voor het binnenbrengen van materiaal én één van het event zelf op je uitnodiging.

Op een weggeefplein kan je spullen weggeven en meenemen: planten, sieraden, kledij, boeken, speelgoed, meubels, schoolgerief,...

Zo deden zij het:

KVLV Handzame organiseerde vorig jaar voor het eerst een swishing. Ann vertelt: “In de plaatselijke basisschool kon iedereen op zondagvoormiddag handtassen, riemen, juwelen en sjaals ruilen. Met het bestuur hadden we zelf al een basisvoorraad aan materiaal bij elkaar gesprokkeld, zodat er al wat spullen klaar lagen wanneer de eerste bezoekers binnenkwamen. De deelnemers kregen een glaasje cava of fruitsap en per artikel een bonnetje. Daarmee konden ze nieuwe spullen uitkiezen. Het was een heel gezellige voormiddag: er werd druk gepraat en sommige deelnemers gingen met een volledige accessoire-outfit naar huis. ‘Oh, jij woont in mijn straat, leuk dat ik jou dan ga zien lopen met mijn zelfgebreide muts’, zei iemand. Mensen hadden er echt plezier in en we hebben er zelfs een paar nieuwe leden aan overgehouden. De overschot hebben we bijgehouden voor dit jaar, want we doen het zeker opnieuw!’.

Weggeefplein

Op een weggeefplein kan je spullen weggeven en meenemen: planten, sieraden, kledij, boeken, speelgoed, meubels, schoolgerief,... Het is extra leuk om een thema te kiezen of je locatie aan te passen aan je thema en doelpubliek. Een speelplaats van een school voor een speelgoedweggeefplein bijvoorbeeld.

Hoe pak je het aan?

  • Je kunt mensen zelf materiaal laten meebrengen, samen met een tafel of deken om de spullen op uit te stallen. Vraag mensen om de overschotten zelf weer mee te nemen, of maak op voorhand een afspraak met de Kringwinkel.
  • Je kunt natuurlijk ook op voorhand materiaal inzamelen. Voorzie dan een aantal leverpunten. Dat kunnen garages van leden of bestuursleden zijn, of een zaal die je een week mag gebruiken om materiaal te stockeren. Het voordeel is dat je op het weggeefplein zelf alles heel mooi kunt rangschikken.

Zo deden zij het:

Mensen vinden zo’n weggeefplein een leuk idee om materialen een tweede leven te geven

KVLV Gruitrode organiseerde al twee keer een weggeefmarkt op de zaterdagochtendmarkt. Speelgoed, accessoires, boeken en klein huishoudelijk materiaal was welkom. Ruth: “Via posters en flyers in handelszaken in het dorp, een advertentie in de plaatselijke krant en flyers in brievenbussen riepen we mensen op om materiaal binnen te brengen bij een van de leden. Vrijdagavond sorteerden we dit en zaterdag brachten we het dan naar de markt. We kregen heel wat hulp, ook van mensen die geen KVLV-lid zijn, om de tenten op te zetten en het materiaal te schikken. We zorgden ook nog voor wafels en koffie, waarvan de winst naar een project rond welzijn in de gemeente ging. Het is steeds een heel leuke voormiddag en de dorpsbewoners zijn superenthousiast: mensen vinden zo’n weggeefplein een leuk idee om materialen een tweede leven te geven. We bereiken een heel divers publiek en merken ook dat het concept steeds bekender wordt.

Potluck

Een potluck of sharing dinner is een maaltijd of buffet waarbij eten gedeeld en weggegeven wordt.

Hoe pak je het aan?

  • Nodig het hele dorp of je hele vereniging uit om iets lekkers mee te brengen. Liefst niet meer dan hij/zij zelf kan opeten, want er hoeft geen overschot te zijn. Samen heb je genoeg voor een heerlijke, gevarieerde maaltijd. Nodig de deelnemers ook uit om recepten mee te brengen, zo deel je meteen culinaire kennis en weetjes.

Zo deden zij het:

KVLV Melsele organiseerde al twee jaar op rij een potluck, het eerste jaar met desserten en het tweede jaar met aperitiefhapjes. Fanny: “Een potluck leek ons een haalbaar concept voor onze eerste ShareFair omdat koken iets is dat onze leden heel graag doen. We maakten promotie via onze maandkalender en op plaatsen waar veel jonge mensen komen: het sportcentrum, het cultureel centrum, de bibliotheek,... We deden onze potluck op een boerderij, waar we ook voor kinderanimatie en volksspelen zorgden. Er waren dan ook heel wat jonge mensen en kinderen. We merken wel dat we het concept nog vaak moeten uitleggen, niet iedereen begrijpt dat het de bedoeling is om zelf ook iets mee te brengen."

 

In Brecht organiseerde KVLV een pop-up ruilwinkel. Benieuwd hoe dat verloopte? Lees het hier.

-Lees het volledige artikel in de januari/februari-editie van Vrouwen Met Vaart van de KVLV-