Op naar kindvriendelijke deelhubs

Op naar kindvriendelijke deelhubs

Eva van Velzen
geschreven door Eva van Velzenlaatst aangepast op 16/07/2021
Laten we vandaag inzetten op het clusteren, ondersteunen en omkaderen van circulaire initiatieven, dan kunnen morgen véél meer jonge gezinnen de omslag maken naar een duurzame maatschappij.

 

Vlaamse steden en gemeenten hebben uniek aanbod uitleendiensten voor kinderspullen
 

In veel steden en gemeenten vind je vandaag al een aanbod aan diensten waar jonge ouders terecht kunnen om spulletjes te ontlenen die ze slechts kortstondig gebruiken: babyuitzet, kinderfietsen, speelgoed… Die situatie is uniek in Europa en de wereld!

Die uitleendiensten zijn sociaal én ecologisch: ze werken als buffer tegen (kinder)armoede, voeden het sociale weefsel in levendige buurten en zijn een betekenisvolle eerste kennismaking met een duurzaam, circulair consumptiemodel.
 

Snelle opmars bezig
 

De eerste Babytheek opende de deuren in 2018 op initiatief van De Transformisten vzw (toen nog Netwerk Bewust Verbruiken) en GC Elzenhof. Eind 2021 zullen er in Vlaanderen & Brussel 27 uitleendiensten voor babyspullen zijn. Sinds de oprichting van het eerste deelpunt van kinderfietsen Op Wielekes in 2014, ook op initiatief van De Transformisten vzw, is dat aanbod gegroeid tot meer dan 100 diensten vandaag (met Op Wielekes, Fietsbieb e.a. systemen). De Spelotheken zijn al langer op het toneel en wijdverspreid. Die initiatieven hebben allen behoefte aan continuïteit, professionalisering en structurele inbedding.
 

Onze oproep aan lokale besturen: maak werk van kindvriendelijke deelhubs
 

Als we vandaag goed inzetten op het clusteren, ondersteunen en omkaderen van circulaire initiatieven, kunnen morgen véél meer jonge gezinnen de omslag maken naar een duurzame maatschappij.

Eva van Velzen, De Transformisten

We staan op een kantelpunt. Circulaire initiatieven, ook voor kinderen, zitten in de lift. Heel wat organisaties en lokale overheden springen mee op de kar. De nood aan duurzame professionalisering vergroot. In een nieuw rapport roept De Transformisten organisaties en lokale overheden op om de krachten maximaal te bundelen en initiatieven te clusteren, want inzetten op kindvriendelijke deelhubs loont:

  • Kindvriendelijke deelhubs breken met milieubelastende consumptiepatronen en tonen dat het anders kan
  • Ze dragen bij aan het counteren van kinderarmoede
  • Ze versterken het sociale weefsel
  • Ze richten zich specifiek tot jonge ouders met kleine kinderen die open staan voor verandering
  • Ze vragen maar een beperkte inzet van middelen en mensen

>>> Download hier het complete rapport Kindvriendelijke Deelhubs

In dit rapport worden kindvriendelijke deelhubs ontleed op maat van lokale en regionale besturen. Op basis van gesprekken met de sector en een analyse van bestaande studies geeft De Transformisten concrete opties, aandachtspunten en tips om mee aan de slag te gaan.
 

Appèl aan Vlaanderen: word koploper met kindvriendelijke deelhubs
 

Er zijn levensfases waarin mensen gevoelig zijn voor verandering. De fase waarin mensen kleine kinderen krijgen is zo’n moment. Ik ben ervan overtuigd dat we daar belangrijke stappen kunnen zetten.

Barbara Janssens, De Transformisten

Eind jaren 1970 koos de Vlaamse overheid volop voor een uitbouw van het bibliotheeklandschap. Vandaag kan de overheid ervoor kiezen om te investeren in bibliotheken voor materialen. De milieu-impact zou groot zijn, de duurzame gedragsverandering die eruit voortvloeit misschien nog groter!

We staan op een kantelpunt. Waar gaan we heen, en wie gaat mee?
 

Contact 

 
Wil je hierover van gedachten wisselen? De contactpersoon bij De Transformisten vzw is Eva Van Velzen, bereikbaar via eva(at)detransformisten.be. 

 

Foto's boven: Op Wielekes Ledeberg (fietsles) door De Transformisten / onder links: Babytheek Antwerpen door Gezinsbond / onder rechts: Spelotheek Speelduyne in De Haan door Informatie en Ontmoetingsruimte Kelle

 

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle