Less is luxe, de filosofie
Je leven vereenvoudigen, dat is stilstaan bij wat je werkelijk wilt en nodig hebt voor een gelukkig leven. Minder spullen geven je vaak extra tijd, ruimte en budget in de plaats.
Ontrommelen voor het goede doel is zoiets als 1+1=3.
Concreet betekent het dat ik mezelf en mijn vrienden oproep om te ontrommelen. In plaats van spullen weg te geven of naar de kringwinkel te doen, vraag ik nu een vrije bijdrage of een bod. Het volledige bedrag gaat naar een goed doel, meer bepaald Refugee Walk van vluchtelingenwerk. Ineens heb ik wel de moed om door mijn kleren en dozen speelgoed te gaan, foto's te trekken en die online te gooien. Ik heb mijn mini Ontrommel-markt in de gang staan en via een facebook event beginnen vrienden langzaam hetzelfde te doen.
Velen van ons hebben te veel spullen in huis die we nooit gebruiken: kleren die we niet meer dragen, gereedschap dat we amper gebruiken en speelgoed waar we al lang niet meer mee spelen. Nochtans geeft een leger huis meer rust, overzicht en minder opruimwerk. Steeds meer mensen lassen momenten in om overbodige kleren, keukenspullen, speelgoed, tijdschriften en prullaria uit het huis te doen. Psychologen toonden met hormoonmetingen aan dat het hebben van teveel spullen stress veroorzaakt en andersom. Minder bezit maakt gelukkiger. Hier vind je een heleboel tips om er zelf aan te beginnen.
Op 2 oktober neem ik deel aan Refugee Walk en stap 40 kilometer stappen om geld in te zamelen voor vluchtelingen . Vluchtelingen moeten vaak lange afstanden te voet afleggen om een veilige bestemming te bereiken. De opbrengst gaat naar het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Daar krijgen mensen bij hun aankomst een warm onthaal, een kom soep en broodnodige informatie. Ons team steunen kan via donatie of doe mee aan de Online Ontrommel-markt van Chuuf les gazelles. Je kan spullen te koop aanbieden of snuisteren in de spullen van de anderen.
De overproductie en overconsumptie van spullen hebben een belangrijke invloed op de klimaatverandering. De productie van plastic, huisinrichting, kleding,… geeft aanleiding tot heel wat CO2-uitstoot. De opwarming van de aarde en de extreme weersomstandigheden zullen de komende jaren heel wat extra mensen op de vlucht jagen. Dat kan in 2050 oplopen tot 250 miljoen mensen. Spullen zijn wereldburgers. We openen onze grenzen heel wat makkelijker voor spullen dan voor mensen.
Het idee is niet nieuw. Enkele jaren geleden bestond de website kidonaki die veiling van spullen deed voor en goed doel. In een tijdsgeest waar heel wat organisaties moeten vechten om te overleven, is goede doelen steunen door oa te ontrommelen misschien wel een klein hulpmiddel. Een open cultuur rond geven, zoals Tobias Leenaert enkele jaren geleden bepleitte, kan daar ook bij helpen.