Ontdek 5 soorten samenhuizen op 16 en 17 mei

Ontdek 5 soorten samenhuizen op 16 en 17 mei

Samenhuizen
geschreven door Samenhuizenlaatst aangepast op 08/05/2015
Tijdens het weekend van 16 en 17 mei ontdekt u de ecologische en sociale voordelen van gemeenschappelijk wonen op de Open Dagen Samenhuizen.

Iedereen is welkom op deze vijfde editie van de Open Dag Samenhuizen. Een ruim aanbod van woongemeenschappen in verschillende fasen van ontwikkeling en bewoning staan twee dagen voor je klaar. Zowel de prille initiatiefgroepen als de oude rotten in het vak, en alles daartussenin ontvangen bezoekers met open armen! Uiteraard is elk van de 40 projecten die mee doen de moeite waard.  Vijf soorten samenhuizen om te ontdekken. 

1. Het gemeenschapshuis: dit jaar kun je terecht bij een aantal van de vele duizenden Vlaamse en Brusselse huizen: namelijk in Gent en Leuven. Een andere vorm die wijdverspreid is over Vlaanderen: het zorgwonen of de kangoeroewoning. Bezoek een voorbeeld daarvan in Hasselt.

2. Zie je het liever 'groter'? Cohousing-projecten combineren privé en collectief met zelfstandige woningen en gemeenschappelijke ruimte en activiteiten. Dergelijke projecten worden meestal met een minimum van 15 units interessant. Van deze woonvorm kan je gaan proeven bij de verbouwde hoeve Cohousing La Grande Cense ten zuiden van Halle en bij Cohousing Vinderhoute te Lovendegem.

3. De nieuwkomers dit jaar, startgroepen die momenteel een site op het oog hebben of net beginnen bouwen zijn: Cohousing Tielt, Stoer Huus te Brugge, De Schilders in Sint-Amandsberg Gent, Cohousing Waasland te Sint-Niklaas, het schooltje Het Maarlo te Peer, project Ulbeek in Wellen en een voormalige hoeve te Tongeren. Een mooi stedelijk project dat we ook nog als vers van de pers kunnen beschouwen, vind je in Vorst (Brussel): Brutopia. Voor iets kleiner, landelijker en een renovatie moet je bij De Kaasdroger in Boutersem zijn. Voor de eerste keer te bezoeken is: De Drie Huizen in Merksplas.

4. Tast je graag je eigen grenzen af wat betreft de verhouding privé en gemeenschappelijk? Dan moet je de woongroep Utopia te Haaltert eens gaan bekijken.

5. Omdat de vijfde editie van de Open Dag Samenhuizen niet ongemerkt voorbij kan gaan, nodigen we je uit aan de feesttafel. Bij de meeste projecten ben je welkom met een picknick, potluck, soep of taart,... Volgende activiteit willen we daarbij in de verf zetten: startgroep Cohousing BotaniCo in Leuven trakteert zaterdag 16 mei op een feest inclusief infosessies om 10u30 en om 14u30 en kinderanimatie.

Raadpleeg het volledige programma om de projecten in jouw buurt te ontdekken en de dag en tijdstip te checken van hun opendeur.