Burgers met een klimaatproject of circulair idee kunnen binnenkort samenkomen in de Burgerschool. Daar willen organisatoren Netwerk Bewust Verbruiken en Repair&Share die projecten van burgers naar een hoger niveau tillen. Deze nieuwe editie van de Burgerschool biedt plaats aan 24 burgers uit de provincie Oost-Vlaanderen. NOOT: vanwege het coronavirus is deze editie uitgesteld - nieuwe info onder De Burgerschool Online - 2021
Burgers aan zet
Burgers wachten niet meer op de overheid om iets te doen tegen klimaatverandering. “Energiecoöperaties, Repair Cafés, gereedschapsbibliotheken, kinderfietsdeelsystemen, initiatieven rond lokale voeding... worden vaak opgezet door ondernemende burgers. De burgerschool is een plaats waar initiatiefnemers elkaar ontmoeten en waar ze hun klimaatprojecten en circulaire ideeën kunnen ontwikkelen”, zegt Eva van Velzen van Netwerk Bewust Verbruiken.
De burgerschool is een plaats waar initiatiefnemers elkaar ontmoeten en waar ze hun klimaatprojecten en circulaire ideeën kunnen ontwikkelen
Het concept Burgerschool werd vorig jaar geïntroduceerd in Oost-Vlaanderen en was meteen een succes. De deelnemers vonden het een verrijkende ervaring. “Bij de opstart van een project komt heel wat kijken: financiën, communicatie, verzekeringen,... Voor initiatiefnemers is dat een intense zoektocht. Vorige editie konden we 17 klimaatprojecten in die zoektocht begeleiden”, aldus Eva van Velzen.
Ook deze editie van de Burgerschool heeft een deskundige begeleiding van burgerinitiatieven in petto. Initiatieven die geselecteerd worden om deel te nemen, krijgen 4 coaching sessies door professionele coaches. Daarbij wordt aandacht besteed aan communicatie, financiën, verzekeringen... en wordt de samenwerking tussen de klimaatinitiatieven bevorderd.
CO2-besparing
De Burgerschool krijgt ondersteuning van de provincie Oost-Vlaanderen als 'Energieambassadeur'.
De energieambassadeurs van Oost-Vlaanderen zijn "inspirerende voorbeelden van energiebesparing en de productie van hernieuwbare energie. Ze helpen mee het maatschappelijk draagvlak te creëren en tonen het belang aan van de betrokkenheid van de verschillende doelgroepen, actoren en generaties”, aldus gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat en Energie.
Stel je kandidaat voor 15 januari
Oost-Vlamingen met een klimaatproject of beginnend circulair idee kunnen zich kandidaat stellen om deel te nemen via deze link.