Minimaliseren voor dummies

Minimaliseren voor dummies

Femma
geschreven door Femmalaatst aangepast op 10/10/2016
Bewust kiezen om minder dingen te bezitten. Dat doen minimalisten. Enkel spullen houden die ze noodzakelijk en mooi vinden behouden ze, al de rest laten ze los. Eva Brumage, van de blog evamaaktschoon, ontdekt de wereld van het minimaliseren. "Ongelofelijk wat een mens allemaal verzamelt. Geen beter moment om dat te beseffen dan net na een verhuis", in Femma Magazine geeft ze tips voor beginnende minimalisten.
Simplify Life Femma
Femma

Wegdoen en loslaten is meer tijd krijgen, minder geld uitgeven, meer vrijheid voelen en minder zorgen en minder stress ervaren

Rust en ruimte in je hoofd

Rust vinden en ruimte in je hoofd creëren is ook een belangrijke drijfveer om te minimaliseren. Heel wat minimalisten kiezen voor ‘less is more’ (letterlijk: minder is meer) omwille van de mentale focus en de kalmte in het hoofd die dit hen geeft. Minimalisten kiezen er bewust voor om minder dingen te bezitten, leven enkel met de spullen die ze noodzakelijk en mooi vinden, en proberen al het andere los te laten. Een aan-uit-knopje om succesvol te minimaliseren bestaat niet. Er zijn geen toverformules, wel één simpele vraag: wat maakt mij gelukkig?

Leven met minder

In een consumptiemaatschappij krijg je voortdurend nieuwe prikkels om die korte opwindingsprikkels van het kopen op te zoeken. Shoppen is voor veel mensen een hobby geworden. En bezit is een graadmeter van succes, zo lijkt het wel. De grootte van je auto en je huis, de kwaliteit van je kleren en of ze mee zijn met de laatste mode: daar beoordelen we elkaar (onbewust) op. Dit houdt de tredmolen van werken en kopen in gang. We werken om te kunnen kopen. En veel spullen hebben maakt mee dat we hard moeten werken. Wezenlijk gaat minimaliseren dus over je vrijheid heroveren en plek in je hoofd maken, veel meer dan over bergen rommel opruimen en organiseren.

Loslaten

Ook niet-materiële spullen nemen veel mentale gigabites in beslag. Denk aan nieuwsberichten, tv-programma’s, Twitterfeeds, mails, telefoons, Facebookupdates, Instagramfoto’s, Ted-talks, filmpjes op youtube en apps op je smartphone, die je vertellen hoeveel taken je nog moet afwerken, hoeveel stappen je nog moet zetten en hoeveel calorieën er nog moeten verbrand worden. Psychische belasting ontstaat ook door ellenlange lijsten to do’s. Altijd bezig en nooit gerust. Hoog tijd dus om die energie weer te laten vloeien. Wegdoen en loslaten is meer tijd krijgen, minder geld uitgeven, meer vrijheid voelen en minder zorgen en minder stress ervaren.

Deze 6 vragen helpen je vooruit

Een paar minimalistische mantra’s helpen de geit vooruit:

  • Hou je echt van wat je in je handen houdt?
  • Gebruik je het werkelijk?
  • Heb je het effectief nodig?
  • Als je het niet al had, zou je het dan opnieuw kopen?
  • Als je huis in de fik zou staan, zou je dit dan redden?
  • Kan je iemand bedenken die er meer geniet van zou hebben dan jij?

Lees de volledige getuigenis van Eva Brumage in Femma Magazine

Meer lezen over minimaliseren? Surf naar Eva's blog: evamaaktschoon

TEKST: Eva Brumagne

 

Simplify life is een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.