Maak kennis met Transformist Stefanie

Maak kennis met Transformist Stefanie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 14/09/2023
Stefanie De Bock is de nieuwe beleidsmedewerker van De Transformisten. We stellen haar graag aan je voor.
Stefanie De Bock
Stefanie De Bock

 

De Transformisten ging op zoek naar een beleidsmedewerker die het thema "genoeg" binnenstebuiten wil keren, samen met het team en een community van Transformisten. Stefanie De Bock zal zich in dat thema vastbijten, met haar talent als tafelspringer, wereldverbeteraar, campaigner en verhalensprokkelaar en met haar ervaring in sociale bewegingen en de politiek. Welkom Stefanie! 

Tafelspringer

Het etiket "tafelspringer" kreeg Stefanie al in de middelbare school. "Omdat ik op tafel durfde te kloppen bij onrecht. Dat is zo ongeveer waar mijn engagement voor een betere wereld begonnen is. Ik hou ervan om samen met andere mensen te praten over hoe we de wereld kunnen veranderen, om samen te zoeken naar oplossingen."

Wereldverbeteraar

De klimaattop in Parijs in 2015 trok haar ogen écht open. "Tijdens het laatste weekend van de top ging ik samen met honderden activisten de straat op in Parijs. Ondanks het verbod op manifestaties. Samen zorgden we ervoor dat de stemmen van mensen uit de meest getroffen gebieden gehoord konden worden. Sindsdien weet ik: we hebben nood aan mensen die letterlijk hun lijf in de strijd gooien om desastreuze beslissingen voor mens en planeet te stoppen."

"Actievoeren gaf me hoop. Lang dacht ik dat hoop verbonden was met onverantwoord optimisme dat alles wel goed zou komen. Dankzij het boek Hope in the Dark van Rebecca Solnit begrijp ik de relatie met actie beter. Solnit schrijft: Hope is not a lottery ticket you can sit on the sofa and clutch, feeling lucky. It is an axe you break down doors with in an emergency. Hope should shove you out the door, because it will take everything you have to steer the future away from endless war, from the annihilation of the earth's treasures and the grinding down of the poor and marginal... To hope is to give yourself to the future - and that commitment to the future is what makes the present inhabitable." (zie vertaling 1 onderaan) 

Campaigner

De voorbije jaren werkte Stefanie voor Vredesactie vzw. Ze focuste daar op campagnes tegen wapenhandel. "Als campaigner mobiliseerde ik mensen om samen de wapenlobbyisten en overheden die liever investeren in wapens dan in mens en planeet, een halt toe te roepen. Ik zette me in voor de organisatie van acties, bedacht strategieën en maakte communicatieplannen. Zo leerde ik veel over mezelf en over mijn rol als wereldverbeteraar."

Verhalensprokkelaar

"Ik zie mezelf ook als een facilitator en verhalensprokkelaar. Iemand die ervoor wil zorgen dat mensen opnieuw gaan dromen en spelen, want daar liggen de kiemen voor een betere wereld. Ik geniet ervan om af en toe het kind in mezelf naar boven te halen en te dromen. Die dromen zet ik om in actie."

Stefanie is gefascineerd door de complexiteit van de wereld, hoe alles met elkaar verbonden is. Naast Hope in the Dark van Rebecca Solnit is het boek Emergent Strategies van Adrienne Maree Brown een bron van inspiratie voor haar. 

"In haar boek linkt Maree Brown de manier waarop de natuur in elkaar zit, met hoe we onszelf moeten organiseren. Door verbindingen aan te gaan op individueel en organisatorisch niveau, die flexibel zijn en vertrekken vanuit de mensen zelf. Een citaat: E-V-E-R-Y-T-H-I-N-G—is connected. The soil needs rain, organic matter, air, worms and life in order to do what it needs to do to give and receive life. Each element is an essential component. (...) Organizing takes humility and selflessness and patience and rhythm while our ultimate goal of liberation will take many expert components. Some of us build and fight for land, healthy bodies, healthy relationships, clean air, water, homes, safety, dignity, and humanizing education. Others of us fight for food and political prisoners and abolition and environmental justice. Our work is intersectional and multifaceted. Nature teaches us that our work has to be nuanced and steadfast. And more than anything, that we need each other—at our highest natural glory—in order to get free.” (zie vertaling 2 onderaan)

Sociale bewegingen en politiek

Stefanie volgde de opleiding Politieke Wetenschappen. Die rondde ze af met een masterproef over burgerbewegingen Ringland (Antwerpen) en Viadukaduk (Gent) en de manier waarop zij samenwerken met de geïnstitutionaliseerde politiek. Het thema burgerbewegingen liet haar niet meer los. In een extra opleiding Antropologie verdiept ze zich verder in verzet en sociale bewegingen. "Ik sprokkel voor mijn studies verhalen uit het veld van mensen die de handen uit de mouwen steken en tonen hoe de wereld anders kan."

"Dat is ook wat ik bij De Transformisten wil doen als beleidsmedewerker: de verhalen uit de Transformisten community vertalen naar beleidswerk rond een economie van genoeg. Want het is broodnodig dat beleidsmakers inspelen op sociale, duurzame praktijken aan de basis. Ik ken niet alleen de wereld van burgerbewegingen, maar ook die van de politiek. Dat helpt om de vertaalslag te maken."

"Dat er zo veel Transformisten zijn die zich verenigen en genoeg in de praktijk brengen in hun buurt, gemeente, stad... geeft mij nieuwe hoop. Mag ik nog een schrijver citeren? Arundhati Roy beschreef dat gevoel immers zo treffend: Another world is not only possible. She is on her way. On a quiet day, I can hear her breathing." (zie vertaling 3 onderaan)

 

CONTACT

Hopelijk tank jij alvast hoop uit deze kennismaking met Stefanie. Je kunt haar voortaan bereiken via stefanie (at) detransformisten.be

 

VERTALING

Onze vertaling van bovenstaande citaten: 

(1) Hoop is geen lotje van de loterij dat je vasthoudt in de sofa. Het is een bijl waarmee je deuren inslaat in geval van nood. Hoop moet je de deur uit duwen, zal alles van je vragen om de toekomst weg te leiden van eindeloze oorlog, de vernietiging van de schatten van de aarde, het vermalen van armen en kwetsbaren. Hopen is jezelf overgeven aan de toekomst. Die toewijding aan de toekomst is wat het heden bewoonbaar maakt.

(2) A-L-L-E-S- is verbonden. De bodem heeft regen, organisch materiaal, lucht, wormen en leven nodig om te doen wat hij moet doen om leven te geven en te ontvangen. Elk element is een essentieel onderdeel. (...) Organiseren vereist nederigheid en onbaatzuchtigheid en geduld en ritme, terwijl onze uiteindelijke bevrijding vele vaardigheden zal vereisen. Sommigen van ons bouwen en vechten voor land, gezondheid, gezonde relaties, schone lucht, water, een huis, veiligheid, waardigheid, onderwijs. Anderen vechten voor voedsel, politieke gevangenen, het einde van slavernij, milieurechtvaardigheid. Ons werk is intersectioneel en veelzijdig. De natuur leert ons dat ons werk genuanceerd en standvastig moet zijn. En vooral dat we elkaar nodig hebben - in onze hoogste natuurlijke glorie - om vrij te zijn.

(3) Een andere wereld is niet alleen mogelijk. Ze is al onderweg. Op een stille dag kan ik haar horen ademen.

 

Stefanie De Bock
Stefanie De Bock