Inspirerende burgerinitiatieven uit Vlaams-Brabant

Inspirerende burgerinitiatieven uit Vlaams-Brabant

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/03/2018
Burgers nemen het heft in handen. Ze verenigen zich in burgerinitiatieven en komen met originele oplossingen voor de huidige klimaatproblemen. Netwerk Bewust Verbruiken zet 11 Vlaams-Brabantse burgerinitiatieven met een klimaatproject in de kijker. Ben je zelf geïnteresseerd om iets op te starten? Laat je inspireren door deze burgers:
De Burgerschool in Vlaams-Brabant.

Veel burgers dromen niet enkel van een betere toekomst, ze willen er ook deel van uitmaken. Daarom verenigen ze zich steeds vaker in burgerinitiatieven om hun straat, wijk, dorp of stad een andere richting op te duwen, op weg naar het goede leven (Tine Hens, Het Klein Verzet). Die ideeën kunnen uiteenlopende vormen aannemen, van een Repair Café tot een webshop, van coaching tot een deelsysteem. 

Inspirerende burgerinitiatieven uit Vlaams-Brabant

Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu begeleiden 11 burgerinitiatieven in de Burgerschool. Burgers met een klimaatidee of klimaatproject worden gedurende 4 sessies begeleid om hun project naar een hoger niveau te tillen. Bekijk hier welke burgeriniatieven er in 2018 meedoen aan de Burgerschool, of laat je inspireren om zelf iets op te starten:

Burgers nemen het heft in handen. Ze verenigen zich in burgerinitiatieven en komen met originele oplossingen voor de huidige klimaatproblemen

  1. Outdoordelen.be
    Outdoordelen.be is een enthousiast en verbindend deelplatform voor outdoorartikelen. Dit particulier peer-to-peer verhuurplatform wil een professionele verhuurcentrale worden voor outdoorartikelen van duurzame merken. 
  2. Brixz 
    Zefir en Jan van het burgerinitiatief Brixz willen een deelplatform opzetten voor het delen en lenen van Lego-speelgoed. 
  3. Druifkracht
    Druifkracht is een coöperatie in de Druivenstreek (= Overijse, Hoeilaart, Tervuren, Huldenberg) dat zich richt op hernieuwbare energie en bewust energieverbruik. Ze beginnen met het plaatsen van zonnepanelen op gemeentedaken, maar ook windenergie, dakdelen, waterkracht, groene warmte en collectieve renovatie behoren tot de mogelijkheden. 
  4. Eco Webshop 
    Sandy wil een webshop opzetten dat zich richt op ecologische en ethische mode en accessoires. Je kan er binnenkort producten kopen die worden gemaakt met respect voor mens en natuur. 
  5. Ecolle
    Ecolle is een initiatief van Veerle Colle om afval te verminderen. Met haar project 'Wijk zonder afval' wil ze buren elkaar laten helpen om minder afval te maken. Veerle wil handelaars en klanten samen naar een oplossing laten zoeken. Haar einddoel? Zero waste! 
  6. Groenveld 
    Katrien van Groenveld wil zich inzetten voor de opwaardering van een braakliggend terrein met sociaal, ecologisch en politiek doeleind.
  7. Mama's Depot & Creacafé
    Marleen, Jacqueline en Linda willen een warme plek creëren waar iedereen welkom is. Ze willen daar materiaal zoals kleding, schoolgerief, boeken, babyspullen,... voor kinderen van 0 tot 18 jaar delen. Spullen kunnen binnengebracht of afgehaald worden. Iedereen is er ook welkom voor een drankje en een gezellige babbel, of om creatief bezig te zijn met breiwerk, handwerk,...
  8. Oedoededa 
    Oedoededa is een initiatief van Jelle voor langdurig werkonbekwamen met ambities. Ze wil mensen helpen om een toffe werkplek te vinden, collega’s te ontmoeten, ideeen te laten kruisbestuiven, van elkaar te leren, de professionele vaardigheden te (her)ontdekken,… een brug te slaan naar de arbeidsmarkt om misschien op een dag de sprong naar de arbeidsmarkt te kunnen wagen.
  9. Voedselbos De Moesgaard
    Dit project wil de aanleg en het beheer organiseren van een gemeenschappelijk voedselbos. Fruitgewassen, bomen en struiken worden samen geplant om een natuurlijk ecosysteem te vormen. In deze samentuin zal je zowel een individueel perceel kunnen beheren als een collectief stukje tuin in groep kunnen beheren. 
  10. Binke
    Binke wil duurzame doopsuiker op de kaart zetten, onder andere met aandacht voor tweedehandsmateriaal, eerlijke producten en eventueel sociale tewerkstelling. 
  11. Zagen voor een Boom 
    (Meer info volgt)

Burgers aan zet in de Burgerschool

Klimaatpioniers hebben vaak nood aan ondersteuning die hen in staat stelt om hun dromen te realiseren: hoe ontwerpen ze hun dienst, hoe bepalen ze hun doelgroep, hoe kunnen ze die bereiken met aantrekkelijke communicatie, hoe kunnen ze hun activiteit financieel in stand houden, met wie leggen ze partnerschappen en hoe werken ze samen met hun leefomgeving (community)? Op deze (en nog meer) vragen levert de Burgerschool een antwoord, zodat de klimaatinitiatieven effectief worden gerealiseerd. De Burgerschool is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu, met steun van de provincie Vlaams-Brabant. De eerste editie vond plaats in 2017. Momenteel volgen bovenstaande klimaatiniatieven de 2e sessie van de Burgerschool in 2018.

 

-De Burgerschool is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu, met steun van de Provincie Vlaams-Brabant-