Het nut van isolatieglas

Het nut van isolatieglas

Maurice Brandse
geschreven door Maurice Brandselaatst aangepast op 21/12/2015
Hoeveel bespaar je door te kiezen voor driedubbelglas in plaats van HR glas en hoe groot is het verschil tussen HR+ en HR++ glas. Of is dat verschil te verwaarlozen?

In een eerder artikel kon je lezen hoe ramen zeer energiezuinig gemaakt kunnen worden. In dit artikel staan drie vragen centraal, die samen moet zorgen voor meer duidelijkheid over glas.

Wat betekent een begrip als isolatieglas?

Wanneer je als leek op zoek gaat naar informatie over glas, dan struikel je soms over al de begrippen die worden genoemd. De meest voorkomende begrippen zijn: isolatieglas, HR glas, Ug-waarde en Uw-waarde. Maar wat betekenen ze precies? Isolatieglas kan heel simpel worden uitgelicht. Ieder stuk glas dat beter isoleert dan enkelglas mag isolatieglas worden genoemd, dus zowel dubbelglas als HR glas behoren tot deze categorie. HR staat voor hoogrendementsglas. Het ziet er hetzelfde uit als dubbelglas, tussen de twee glasdelen bevindt zich echter geen droge lucht, maar edelgas. Daarnaast heeft HR glas een metaallaagje, dat zonnestralen doorlaat en langgolvige stralen weerkaatst. Het verschil tussen HR en HR+ glas is de argon vulling en een dikkere spouw (9-12 mm). HR++ glas heeft een nog dikkere spouw (15 mm). De U-waarde is de isolatiewaarde. Het geeft de hoeveelheid warmte aan die per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen de ene kant van het glas en de andere kant van het glas doorgelaten wordt. De Ug-waarde heeft betrekking op alleen het glas, waar de Uw-waarde betrekking heeft op het hele raam.

Hoe groot is de kostenbesparing?

Nu je kennis hebt van de belangrijkste begrippen gaan we het hebben over de kostenbesparing. De opsomming onder deze alinea toont het type glas, de zojuist genoemde Ug-waarde en de besparing per vierkante meter glas ten opzichte van enkelglas (gemeten op jaarbasis).

  • Driedubbelglas: 0,5 - 0,9 Ug-waarde, € 16 besparing
  • HR++ glas (15 mm): 1,2 Ug-waarde, € 15 besparing
  • HR+ glas (9-12 mm): 1,3 - 1,6 Ug-waarde, € 14 besparing
  • HR glas: 1,7 - 2,0 Ug-waarde, € 11 besparing
  • Dubbelglas: 2,7 Ug-waarde, € 9 besparing
  • Enkelglas: 5,8 Ug-waarde

Wat direct opvalt, is dat driedubbelglas niet zorgt voor heel veel meer besparing dan HR+ glas. Niettemin is driedubbelglas wel strikt noodzakelijk voor een passiefhuis kozijn. Met andere woorden, anders wordt net niet voldaan aan de gestelde norm van 0,8 W/m²K.

Waarom is beter isolerend glas de moeite waard?

De huiseigenaren die hun glas kiezen op basis van de besparing zullen niet direct kiezen voor driedubbelglas, want het zorgt dan wel voor een grotere besparing, maar kost uiteraard ook meer. De grote vraag is of driedubbelglas onder de streep meer oplevert dan HR++ glas. Vaak is dat niet zo. Om te verduidelijken wat het oplevert om alle houten kozijnen met enkelglas te voorzien van HR++ glas volgt nu een klein voorbeeld. Wanneer de woning beschikt over 20 vierkante meter aan glas, dan kan op jaarbasis 300 euro worden bespaard op de energierekening. Hiermee komt de terugverdientijd op hoogstens 3 jaar, dit hangt een beetje af van de glaskosten.

Meer info nodig?

Voor meer informatie over glas kan worden gekeken op www.kozijnen-web.nl, waar alles verder wordt uitgelegd.