Global Degrowth Day

Global Degrowth Day

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 03/06/2022
4 juni 2022 staat wereldwijd in het teken van degrowth (ontgroei) en een goed leven voor iedereen. Tijd voor de D in ons ABC!

Hoe ziet ons leven eruit wanneer we sufficiëntie als leidraad nemen? Hoe vermijden we dat de race naar meer de mens en de planeet opbrandt? Wat is nodig opdat iedereen goed zou kunnen leven? We hebben er bij De Transformisten een kluif aan… Over de waarden die we centraal zetten, de concepten die we inspirerend vinden, de praktijken die we graag opschalen... maken we dit ABC. Niet netjes van A tot Z, maar van Geluk tot Transitie. 

Op 4 juni 2022, Global Degrowth Day, staan we stil bij de D van degrowth.  

 

Degrowth

Degrowth of ontgroei (soms ook post-growth genoemd) wil een alternatief voor het kapitalistische systeem dat groei nastreeft tegen elke prijs, met menselijke uitbuiting en milieuvernietiging tot gevolg. De degrowth-beweging van activisten en onderzoekers pleit voor samenlevingen die prioriteit geven aan sociaal en ecologisch welzijn in plaats van aan bedrijfswinsten, overproductie en overmatige consumptie.

 

Een goed leven voor iedereen

Global Degrowth Day wil de boodschap uitdragen dat een goed leven voor iedereen mogelijk is als we het welzijn van alle mensen voorop stellen en de ecologische basis van het leven beschermen. Dat vereist een fundamenteel omdenken van onze huidige manier van leven en produceren en een bredere culturele verandering. 

Elementen die volgens de globale degrowth beweging een motor kunnen zijn voor zo'n samenleving zijn:

  • vertraging
  • solidariteit en samenwerking
  • een zorgvuldige omgang met de hulpbronnen
  • de oriëntatie op sufficiëntie en een vermindering van de productie en consumptie in het Globale Noorden
  • democratische vernieuwing om echte politieke participatie mogelijk te maken
  • het stoppen van mondiale structuren van overheersing en uitbuiting zoals racisme, seksisme en neokolonialisme

 

Concreet? 

Het is soms moeilijk om je concreet voor te stellen hoe dat in z'n werk kan gaan, stappen zetten naar ontgroei of sufficiëntie.

De Transformisten vormt een community van burgers en (burger)organisaties die actief initiatieven nemen om sufficiëntie (een economie van genoeg) in de praktijk te brengen. In Omrijk, een "experiment van 48u om de toekomst te herdenken" van vrijdag 24 tot zondag 26 juni 2022, willen we het samen met jou hebben over de manier waarop we kunnen leven, wonen, werken, maken, consumeren... wanneer genoeg onze leidraad wordt. Ga je mee? 

 

Meer lezen 

Meer over Global Degrowth Day op degrowth.info

Meer over Omrijk vind je op deze pagina - Welkom!