Genoeg magazine gaat op plastic dieet

Genoeg magazine gaat op plastic dieet

Heleen van der Sanden
geschreven door Heleen van der Sandenlaatst aangepast op 13/09/2018
Magazine Genoeg wordt gemaakt voor iedereen die meer wil doen met minder. Het thema van ons herfstnummer is Plastic Fantastic. Fantastisch? Ja, plastic is een geweldig materiaal: goedkoop, licht en onverwoestbaar. Maar die voordelen hebben ook hun nadelen.
Themanummer Genoeg - Plastic Fantastic - herfst 2018
Themanummer magazine Genoeg - Plastic fantastic

Plastic Soup

We kennen allemaal de beelden van plastic soep in onze oceanen en met plastic afval bedekte stranden. Een wereldwijd probleem dat schreeuwt om vernieuwende oplossingen.

Michiel Roscam Abbing bracht de omvang van de problemen van plastic afval letterlijk in kaart in de Plastic soup atlas van de wereld. We spraken met hem over de mogelijke oplossingen. Je leest het interview in in ons nieuwe herfstnummer. De Genoeg-redactie ging zelf ook op zoek naar oplossingen en vond talloze initiatieven van ondernemende vernieuwers. Wat blijkt: vooral de samenwerking tussen kunstenaars, ondernemers en wetenschappers biedt ongekende mogelijkheden.

Ja, plastic is een geweldig materiaal: goedkoop, licht en onverwoestbaar. Maar die voordelen hebben ook hun nadelen

Zo bedacht hoogleraar en microbioloog Han Wösten samen met voedselontwerpers een manier om, met behulp van schimmels, giftig plastic afval om te zetten in voedsel. Hij is enthousiast over de samenwerking: ‘Ontwerpers en kunstenaars durven te fantaseren en groots te dromen. Dat heb ik van hen geleerd.’

Oké Han, ik doe met je mee. Mijn droom: compacte recyclefabriekjes op alle plekken in de wereld waar plastic afval nu nog in open water terechtkomt, omdat toegang tot enige vorm van afvalverwerking ontbreekt. Ontwerper Dave Hackens zette daarvoor al een ontwerp online. En om te beginnen ga ik alvast mijn eigen plastic afval zo veel mogelijk reduceren. Doe je mee? Samenwerking is een belangrijk deel van de oplossing. Dit nummer van Genoeg helpt ons alvast op weg: met grote dromen en kleine stapjes.

Herfsteditie Genoeg magazine

Ik wens je veel inspiratie met onze herfst-Genoeg: bestel Genoeg met actiecode HEFST en je krijgt 3 euro korting op je bestelling: 

  • Nb: Voor het magazine vonden we een oplossing voor de plastic folieverpakking: nog niet de beste, maar wel een betere.
  • Ook voor de verpakking van onze bestellingen in de genoegwinkel hebben we nu een mooi alternatief: de behangenvelop.