Hoe maak je duurzame geldkeuzes?
Het Gents MilieuFront en Fairfin nemen op woensdag 13 juni ons geld onder de loep. Wat doet de bank met mijn geld? En hoe kan je duurzame keuzes maken met jouw geld?
De tocht begint bij de Sint-Pietersabdij, waar we kennismaken met Gent als Fair Trade Stad. Een vertegenwoordiger van het stadsbestuur legt uit hoe Gent een voortrekker is in Europa. Fair Trade gaat hier verder dan eerlijke lonen: het draait ook om duurzame samenwerkingen zoals langetermijncontracten en transparante handelsrelaties. Deze aanpak toont dat een eerlijker economisch systeem mogelijk is wanneer steden, burgers en middenveld samenwerken. In de tuin van de abdij ligt een prachtige appelboomgaard. Zelfs in de winter blijft de boomgaard een mooi symbool van verbinding tussen stad en natuur. In het juiste seizoen kunnen voorbijgangers er appels oprapen. Een eenvoudig gebaar dat perfect past bij de Fair Trade-gedachte: toegankelijk en gedeeld voor iedereen. Het toont dat commons al (of nog steeds) bestaan, we moeten ze enkel zien te vinden.
Onze tweede halte brengt ons bij Op Wielekes, een deelinitiatief voor kinderfietsen dat gevestigd is op de site van de Meubelfabriek. Hier krijgen kinderfietsen een tweede leven dankzij een deelsysteem: wanneer kinderen hun fiets ontgroeien, kunnen gezinnen hem inruilen voor een groter exemplaar. Dit bespaart niet alleen geld, maar bevordert ook hergebruik en duurzaamheid. In het depot staan tientallen fietsjes klaar om opnieuw de weg op te gaan. Eén van de deelnemers kan het niet laten om een kinderfietsje uit te testen, wat meteen een glimlach tovert op ieders gezicht.
In de tuin van de abdij ligt een prachtige appelboomgaard. Zelfs in de winter blijft de boomgaard een mooi symbool van verbinding tussen stad en natuur.
De Rode Lotus, ook gehuisvest in de Meubelfabriek, is onze volgende stop. Deze weggeefwinkel wordt volledig gedragen door Christine, die met veel passie en eigen middelen de winkel draaiende houdt. Hier kunnen mensen gratis spullen vinden, van kleding tot gebruiksvoorwerpen. Maar de Rode Lotus is veel meer dan een winkel. Het is een ontmoetingsplek waar je komt voor een kopje koffie of thee, waar je je verhalen deelt, en waar mensen samenkomen om te naaien, iets te vieren, te eten, te zijn.
Bij De Koer, de vierde stop, ontdekken we een bruisende ruimte voor creativiteit en experiment. Gevestigd in een voormalige industriële site, biedt De Koer letterlijk en figuurlijk ruimte aan doeners en makers. Hier kunnen projecten groeien, ideeën getest worden en mensen vrij experimenteren zonder druk of beperkingen. Het is een plek voor cultuur, gemeenschapsvorming en innovatie. Zo organiseert De Koer workshops, culturele evenementen en experimentele projecten die zowel individuen als groepen samenbrengen. Wat De Koer zo bijzonder maakt, is dat het echt een platform is: het staat open voor iedereen met ideeën of dromen en biedt hen de tools en ruimte om ze waar te maken. Tijdens ons bezoek krijgen we een inkijk in deze dynamische werking en zien we hoe creativiteit en duurzaamheid hier hand in hand gaan.
Onze tocht eindigt bij Akker en Ambacht, een coöperatieve die inzet op lokaal en duurzaam voedsel. Dit initiatief, dat voelt als een warme familiezaak, draait rond het verhaal van de oprichters en de connectie met lokale boeren. Ze werken samen met ambachtelijke producenten om producten van hoge kwaliteit aan te bieden, met respect voor mens en natuur. Het is meer dan alleen een winkel: Akker en Ambacht promoot bewust consumeren en brengt mensen dichter bij de oorsprong van hun eten. We horen verhalen over het doorgeven van tradities en ambachten, waarbij het verleden verbonden wordt met een duurzame toekomst. Het initiatief toont hoe kleine, bewuste keuzes bijdragen aan een eerlijker en gezonder voedselsysteem.
Tijdens ons bezoek krijgen we een inkijk in deze dynamische werking en zien we hoe creativiteit en duurzaamheid hier hand in hand gaan.
Na een dag vol ontmoetingen en inzichten fietsten we huiswaarts, met een rugzak vol inspiratie. Gent toont zich als een stad van verbondenheid, waar oude industriële sites zoals de Meubelfabriek nieuwe betekenis krijgen en waar initiatieven zoals Op Wielekes, De Rode Lotus en De Koer ruimte krijgen. Elk project - van Fair Trade tot lokaal voedsel - bewijst dat verandering begint bij kleine stappen. Samen bouwen we aan een stad die duurzaam, creatief en solidair is – voor iedereen.
Deze fietssafari gebeurde op 14 december tijdens het Festival van de Gelijkheid 2024 met De Transformisten, Commons Lab en Gent Fair Trade.