Fietsdeelsysteem Op Wielekes

Fietsdeelsysteem Op Wielekes

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 14/03/2019
Koop je geen nieuwe kinderfiets omdat je kind dat fietsje zo weer ontgroeid is? Staat je gang vol fietsjes in afwachting dat het volgende kind erop kan rijden? Het fietsdeelsysteem Op Wielekes biedt een oplossing.

Wat is Op Wielekes?

Op Wielekes maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem voor kinderen tussen 3 maand en 12 jaar. Jonge gezinnen kunnen een kinderfiets huren tegen een abonnementsbijdrage. Abonnees bij Op Wielekes groeien mee met het aanbod: naarmate hun kinderen groter worden, huren ze wat ze op dat moment nodig hebben. De kinderfietsen krijgen een plek in een centraal depot. Dit depot wordt een ontmoetingsplek, waar workshops rond veilig verkeer, fietsonderhoud en zelfredzaamheid op de fiets worden aangeboden.

Op Wielekes depots

In 2014 lanceerde Netwerk Bewust Verbruiken het pioniersproject Op Wielekes in Ledeberg (Gent). Dat depot werd een succes en telt momenteel een honderdtal abonnees. Sindsdien verschenen er ook Op Wielekes depots in andere plekken van het land:

Ondersteuning startende depots

Met het fietsdeelsysteem Op Wielekes beschik je altijd over een fiets op maat van jouw kind

Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen ontwikkelde Netwerk Bewust Verbruiken een opstartpakket. Hiermee helpen we geïnteresseerden op weg om een depot op te starten. We bundelden onze ervaringen – het vinden van een geschikte locatie, hoe partners en vrijwilligers samenbrengen, hoe fietsjes en materiaal verzamelen, financiering, perswerking en promo, het aantrekken van de bezoekers  – waardoor geïnteresseerden sneller op weg kunnen.

Lerend Netwerk Op Wielekes

Netwerk Bewust Verbruiken organiseert één tot tweemaal per jaar een lerend netwerk. Daarin komen alle geïnteresseerden en houders van een fietsdeelsysteem zoals Op Wielekes samen om ervaringen en tips uit te wisselen. 

 

Meer info vind je op www.opwielekes.be.

 

Lees meer over Op Wielekes:
Deelsystemen voor kinderfietsen veroveren het land
Deelsysteem voor kinderfietsen: zo ga je van start
Maak kennis met de fietsenmakers van Op Wielekes
Nieuwe fietsbibliotheek Op Wielekes Flora
Op Wielekes breidt uit naar Lier en Hasselt

- Op Wielekes is een project van Netwerk Bewust Verbruiken met de steun van provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid en Stad Gent. Op Wielekes wil elk kind aan een kwalitatieve kinderfiets op maat helpen. Toegang hebben tot een kinderfiets wordt zo belangrijker en waardevoller dan deze fiets zelf bezitten. info@opwielekes.be -