Een jaar lang niets nieuws kopen

Een jaar lang niets nieuws kopen

Caroline Van Peteghem
geschreven door Caroline Van Peteghemlaatst aangepast op 12/02/2022
Wat een statement maakte Marlies Van Wemmel begin 2022. Ze zou een jaar lang niets nieuws kopen. Een Transformist pur sang! We hadden een boeiend gesprek met haar over genoeg, overproductie, overconsumptie, liefde voor materialen én carnaval!

Wat een statement maakte Marlies Van Wemmel begin 2022. Ze zou een jaar lang niets nieuws kopen. Haar boodschap raakte een gevoelige snaar. Ze kreeg meteen verschillende nieuwsmedia over de vloer. Daar was het Marlies om te doen: een boodschap de wereld in sturen over de ecologische ramp die overproductie heet en zo veel mogelijk mensen inspireren om minder nieuwe spullen te kopen. Dat de meeste media ook wilden weten welk antwoord ze klaar had op WC-papier-schaarste, nam ze er lachend bij.

Wij herkennen een echte Transformist in Marlies: iemand die mikt op goed leven binnen de grenzen van onze planeet, iemand die de economie van genoeg in de praktijk brengt. Daarom knoopten we een gesprek met haar aan. Het werd een videocall in de ochtend, met aan beide kanten van de lijn een dampende kop koffie en een ietwat slaperig gezicht dat nog geen screenshot verdraagt.

Kringfluencer

De Transformisten: Hoe ben je erbij gekomen om een jaar lang niets nieuws te kopen?

Marlies Van Wemmel: “Ik ben al lang fan van tweedehands. Ik schuim nu eenmaal graag rommelmarkten af. Omdat het begon te jeuken om een eigen winkeltje te hebben, ben ik met het Het Kakelbontje gestart, een vintage winkel met een etalage op Instagram.”

“Hoe langer ik met tweedehands bezig ben, hoe meer ik besef: er zijn al zó veel spullen. Waarom blijven we containers vol nieuwe spullen aanslepen? Ze worden hierheen gevaren met grote containerschepen, zoals dat megaschip dat het Suezkanaal een tijdlang blokkeerde. En van zodra die schepen hier aanmeren, kruipen die nieuwe spullen onze huizen in, soms zonder dat we er iets van merken - zoals de Nederlandse cabaretière Brigitte Kaandorp vertelt in haar heerlijke verhaal over spullen.”

“Ik wil mensen aansporen om bewuster om te gaan met de overproductie van spullen die onze planeet bedreigt en mijn enthousiasme delen over tweedehands vondsten.”

“Dit jaar ga ik als ‘Kringfluencer’ nog meer tweedehandswinkels bezoeken dan anders en mijn vondsten delen via sociale media. Ik vind dat we er nog te veel van uitgaan dat tweedehands spullen voor arme mensen zijn. Dat idee moeten we echt een keer achter ons laten. Tweedehands mag eerste keus worden, ook voor wie misschien genoeg budget heeft om alles nieuw te kopen.”

Liefde voor materialen

Heb je zelf veel spullen? Of leef je minimalistisch?

Marlies Van Wemmel: “Ik heb véél spullen en koester ze echt. Ik gooi niet graag iets weg. Alles kan wel nog ergens voor dienen… Zo ben ik graag creatief bezig met textiel en dan is het handig om restjes stof en restjes wol bij de hand te hebben.”

“Ik haalde net tweedehands kantklosmateriaal in huis. Dat kon ik niet laten staan! Hedendaagse kantkunst boeit mij. Ik haalde recent ook een doos materiaal in huis om linosneden te maken. Dat zijn materialen die ik graag in de buurt heb.”

“Ik leen graag spullen uit. Altijd beter dat spullen actief worden gebruikt dan dat ze in mijn kast liggen. En ik geef ook vaak spullen weg. Wanneer ik iets moois of duurzaams vind, hou ik het bij to ik er een goede bestemming voor heb gevonden. Die bestemming kun jij zijn!”

Doen je kinderen mee?

Marlies Van Wemmel: “Ja de kinderen doen mee. Ze weten dat ik dit jaar niks nieuws voor hen koop. Vinden ze helemaal niet erg. Met hun zakgeld mogen ze wel nog kopen wat ze willen.”

“Ocharme die kinderen, lees ik dan tussen de commentaren als er een krantenartikel over mijn initiatief verschijnt. Hoezo? Mijn kinderen dragen merkkledij en komen niks tekort.”

Spullen en uren delen

Maak je gebruik van deelplatforms?

Marlies Van Wemmel: “Ik ben al 10 jaar lid van een LETS groep. Zo leerde ik hoe makkelijk het is om spullen en ook diensten uit te wisselen met mensen uit je buurt. Dat heeft me tijdens de verbouwing van mijn huis al enorm geholpen!”

“Elkaar helpen, spullen delen, dat mogen we allemaal evidenter vinden. Heb je iets nodig? Vraag even rond in je omgeving, daar hoeft geen enkele schaamte voor te voelen. Mensen helpen supergraag.”

“Het is je vast al overkomen: iemand vertelt jou over een aankoop (een nietpistool, klapstoeltjes voor bij de tent, een borstvoedingskussen…) en jij reageert: oh, dat had je niet nieuw hoeven te kopen, ik heb dat en jij mocht dat gerust hebben (of gebruiken).”

“Toen ik zwanger was, deelde ik mijn wish list van spullen openlijk. Niet om alles gratis te krijgen want ik betaal graag voor tweedehands vondsten, maar om spullen te activeren die er al zijn.” “Ik vraag me wel eens af: hoe lang zou de wereld verder kunnen zonder productie van nieuwe spullen? Wat als we alle spullen die er al zijn nu gewoon eens opgebruiken?”

Repareren kun je leren

Ben je ook een fikser?

Marlies Van Wemmel: “Absoluut. Vorig jaar ben ik erin geslaagd om mijn wasmachine te repareren, dankzij YouTube video’s. Het kan eenvoudig zijn en het geeft je zo’n goed gevoel als het lukt.”

“Het lijkt wel alsof sommige mensen hun creativiteit ergens zijn kwijtgespeeld. Die mensen wil ik weer vertrouwen geven: we kunnen heus veel zelf! Zeker met de hulp van vrienden, buren of YouTube…”

“Zelf ga ik soms te rade bij Rombout van LETS in Begijnendijk, die heeft een ‘BricoLETS’ opgericht. Hij maakt en herstelt graag en deelt zijn kennis en materiaal genereus.”

Oproep: niks nieuws voor carnaval

Koester je nog zotte plannen?

Marlies Van Wemmel: “Ik zit altijd vol plannen… Aan mijn buis, in het kleine dorp Booischot bij Heist-op-den-Berg, staat al een weggeefkast. Die werkt supergoed! Ik denk eraan om er een prikbord naast te hangen voor zoekertjes, zodat mensen ook grotere spullen of diensten kunnen vragen of aanbieden.”

“Ik heb ook al zin om een buurtfeest op te zetten met een weggeefmarkt of een grote rommelmarkt. En als ik zie dat de Gamma van Heist-op-den-Berg leeg staat, kriebelt het zelfs om een permanente ruilwinkel of weggeefwinkel op te starten.”

Ik geef hier ook graag een uitdaging mee: koop niks nieuws voor carnaval!

Lukt het om veel mensen te inspireren?

Marlies Van Wemmel: “Ik krijg veel positieve reacties. Het is fijn om een community te voelen groeien van mensen die de overconsumptie moe zijn en alternatieven zoeken.”

“Het is ook fijn als ik mensen kan aansporen om een eerste stap te zetten. Ik geef hier ook graag een uitdaging mee: koop niks nieuws voor carnaval. Ga naar een kringwinkel in je buurt, daar hangen de carnavalspakken al klaar! Of maak dit weekend tijd om met je kinderen een carnavalsoutfit te knutselen uit oude kleren en spullen - véél leuker dan geen gekocht pak, toch?”

Wil je meer weten? Meedoen?

Je kunt Marlies volgen op op Instagram of haar Facebookpagina NiksNieuwjaar volgen.

Heb jij zelf ook zin in een niets-nieuws-kopen-experiment? Of wil je graag ideeën uitwisselen met Marlies en andere Transformisten? Neem contact!