Echte Duivels-supporters maken hun gadgets lekker zelf

Echte Duivels-supporters maken hun gadgets lekker zelf

Sarah Vandoorne
geschreven door Sarah Vandoornelaatst aangepast op 07/09/2016
De EK-gekte is nog steeds in het land en overal worden we om de oren geslagen met gadgets om onszelf een Rode Duivel te wanen. Bewust supporteren kunnen we dat bezwaarlijk noemen. Daarom: enkele tips om duurzaam in zwart-geel-rood te juichen voor Lukaku & co.
Rode Duivels DIY
Met kroonkurken kan je stijlvolle EK-juwelen maken

Iedere man of vrouw heeft op zijn minst een rood of zwart T-shirt in zijn of haar kast liggen. Een little black dress, in het geval van de vrouwen, of een stoere rode polo voor de mannen. De enige 'probleemkleur' die roet in het eten zou kunnen gooien, is geel. Want, wees eerlijk, hoeveel mensen staan goed in zo’n moeilijke kleur?

Of je hevige Rode Duivels-supporter bent of niet, in de supermarkt kan je er niet naast kijken: iedereen is tijdens het EK een beetje ‘Red Devil’ en iedereen heeft daar de juiste accessoires voor nodig. Dat willen de tot de nok gevulde winkelrekken ons tenminste doen geloven. Ook sponsors denken geen drie keer na om gadgets met merk X, krant Y of verzekeringsmakelaar Z in duidelijke letters uit te delen op evenementen. All in red! Helaas ook een beetje all-in consumerism. Nochtans is het niet zó heel lang geleden, slechts een luttele twee jaar, dat de nationale voetbalmania toesloeg tijdens het WK van 2014 en we óók om de oren geslagen werden met vlaggen en andere ‘benodigdheden’ van een gedreven supporter. De vlaggen en co. in kwestie lagen twee jaar lang stof te vergaren in onze kasten of – in het slechtste geval – in onze afvalbak en daarom voelen supporters zich haast moreel verplicht om een nieuwe lading toebehoren in te slaan.

Tip 1: Kijk wat al in je kleerkast ligt

Wees eerlijk, iedere man of vrouw heeft op zijn minst een rood of zwart T-shirt in zijn of haar kast liggen. Een little black dress, in het geval van de vrouwen, of een stoere rode polo voor de mannen, onze kleerkasten puilen ervan uit. Je hoeft dus geen spelerstruitje te kopen om je de grootste fan van de Duivels te wanen: een combinatie van de Belgische tricolore uit je eigen kast is meestal genoeg. De enige 'probleemkleur' die roet in het eten zou kunnen gooien, is geel. Veel supporters hebben geel niet in hun kast hangen – want, wees eerlijk, hoeveel mensen staan goed in zo’n moeilijke kleur? – en gebruiken dat hiaat in hun kast als excuus om iets nieuws in te slaan. Nog steeds mispoes: waarom zou je een geel kledingstuk kopen dat je na afloop toch nooit meer zou dragen, terwijl je dat ‘gemis’ evengoed kunt opvullen met een sjaaltje of met opvallende accessoires?

Tip 2: Maak zelf je juwelen in de Belgische driekleur

Zelf juwelen maken in de Belgische driekleur? Het is niet zo moeilijk. We gingen we te rade bij duurzame juwelenontwerpster Joksie Biesemans uit Gent. Hoewel zelf helemaal geen Duivels-fan, recycleert ze kroonkurken en maakt er bijzondere juwelen van. Dat kan al door gewoon een prentje van de Belgische driekleur in de kroonkurk te plakken en het juweel lang genoeg te laten drogen zodat het draagbaar is. Of door de kroonkurk in kwestie door Joksie zelf onder handen te laten nemen, zodat het juweel bovendien waterdicht is. Ook oorbellen uit recyclagemateriaal in de drie meest populaire kleuren van het moment zijn voor haar (en dus in principe ook voor ons) geen sinecure. Doe-het-zelvers kunnen zich dus naar hartenlust uitleven tijdens het EK – zij weten welke juwelen in elkaar te knutselen als het opnieuw tot de tweede helft van de volgende match wachten is tot Lukaku (al dan niet) kan scoren.

Tous ensemble
Veel succes Rode Duivels!

Supporters Rode Duivels in Gentse Ghelamco Arena
Supporters Rode Duivels in Gentse Ghelamco Arena
Ook gepost in: Reizen & Vrije tijd