Bezoek de eerste Babytheek in Elsene
Na een geslaagde growfundingactie en heel wat werk achter de schermen is de eerste Babytheek van start gegaan: Babytheek Elzenhof in het Gemeenschapcentrum Elzenhof in Brussel.
We hadden een goeie babbel met Leen Diels en Sarah Van San, de initiatiefnemers van Babytheek Mechelen die op zaterdag 14 december 2019 de deuren opent. Leen is vroedvrouw en mama van drie. Sarah is draagconsulente. Ze helpt ouders die een geschikte ergonomische drager zoeken voor hun kindje. Sarahs drie kinderen zijn de draagdoek al even ontgroeid… Met de Babytheek zijn Leen en Sarah niet aan hun proefstuk toe. Vijf jaar geleden bedachten ze al een initiatief dat ouders van jonge kinderen maandelijks bijeen brengt: Café Bébé.
Leen: “Wij komen beide veel in contact met jonge ouders. Vooral in Mechelen voelen we bij veel mensen de behoefte om andere jonge ouders te ontmoeten. De eerste maanden met een baby’tje in huis zijn heel intens. Voor ouders die hier nog geen netwerk hebben opgebouwd, kan dat een eenzame periode zijn. Daar wordt weinig over gepraat.”
Sarah: “Het is een geruststelling als je van anderen hoort dat hun baby ook niet rustig slaapt of de hele tijd lijkt te spugen, terwijl dat niet zo vreemd is voor een hele kleine baby. Samen met Hanneke (die toen een webshop had met wasbare luiers) creëerden we een plek waar ouders kunnen uitwisselen, waar wij op een informele manier wat expertise kunnen delen.”
Als vroedvrouw ben ik bewust bezig met de impact van de babyspullen die mensen verzamelen
Leen: “Dat idee is gegroeid uit Café Bébé. Stap voor stap gingen onze bezoekers niet alleen ervaringen maar ook spullen uitwisselen. Waarom zou je een co-sleeper op zolder bewaren tot er een tweede kindje komt als iemand anders hem zolang kan gebruiken?”
“Als vroedvrouw ben ik ook bewust bezig met de ecologische impact van de babyspullen die mensen verzamelen. Vooral voor een eerste kindje halen mensen soms spullen in huis die ze eigenlijk niet nodig hebben, bijvoorbeeld via een geboortelijst. Het idee van de Babytheek is dat mensen bedenken dat het ook anders kan. Wie klein woont heeft trouwens ook niet altijd ruimte om spullen te stockeren. Dan is het heel praktisch om spullen kort te kunnen lenen.”
Sarah: “Ik zette me een tijdlang in voor Mic Mac Minuscule dat tweedehands geboortelijsten samenstelt. Maar wij voelden dat we meer wilden doen rond duurzaamheid. De Babytheek heeft een extra dimensie die ik heel belangrijk vind: het sociale. Het project kan een grote diversiteit aan ouders bereiken, ook gezinnen die het sociaal of financieel niet zo gemakkelijk hebben.”
Leen: “Het idee vormgeven konden we dankzij het voorbeeld van de Babytheek in Elsene, opgestart door Netwerk Bewust Verbruiken en Gemeenschapscentrum Elzenhof. Wij konden zelf een Babytheek opstarten dankzij een subsidie van de Stad Mechelen.”
Sarah: “Het Huis van het Kind Mechelen heeft ons ook geholpen, bijvoorbeeld in onze zoektocht naar een locatie. Zo zijn we in contact gekomen met de Gezinsbond Mechelen. Dat is een partner die sowieso al veel gezinnen bereikt en met tweedehandsbeurzen ook al een traditie heeft in het promoten van hergebruik van baby- en kinderspullen. Verder is het een betrokken partner die ons toch heel vrij laat in de manier waarop we de Babytheek willen aanpakken. Wij zijn voor de Gezinsbond een partner die een extra dynamiek binnenbrengt, een ontmoetingsplek creëert. Het is een fijne samenwerking!”
Sarah: “Dat klopt. Bijvoorbeeld over wasbare luiers over over manieren om je baby te dragen. Dat is mijn specialiteit… Maar we denken ook aan creatieve workshops waar deelnemers dingen maken, upcyclen of herstellen. Denk aan een onvolledige blokkendoos die we opnieuw aanvullen. Of een kapotte mobiel waar we een leuke nieuwe mobiel van maken.”
Leen: “We willen zeker ook werken over verschillende manieren waarop mensen de zorg voor hun kind duurzamer kunnen aanpakken. Elke kleine inspanning helpt.”
Onze grote droom is een permanente plek creëren waar mensen vrijwillig samenwerken aan een duurzame toekomst voor hun gezin
Sarah: “Onze grote droom is een permanente plek creëren waar mensen vrijwillig samenwerken aan een duurzame toekomst voor hun gezin, waar iedereen (ongeacht zijn/haar inkomen) de kans krijgt om iets te betekenen voor de community, waar mensen babyspullen delen en ideeën en nog veel meer.”
Leen: “Eerst gaan we ervaring opdoen met ons tweeën. Daarna willen we heel graag een sterke vrijwilligerswerking uitbouwen, investeren in gemotiveerde vrijwilligers die de leden van de Babytheek goed kunnen adviseren. Dat mogen zeker ook oma’s of opa’s zijn, die kunnen immers ook gebruik maken van de Babytheek.”
Babytheek Mechelen is een initiatief van Broeikas / Leen Diels & Sarah Van San en Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met Gezinsbond Mechelen en Huis van het Kind Mechelen, met steun van Mechelen Kilmaatneutraal en Vlaanderen Circulair.