De tweede Brusselse Babytheek opent in Laken

De tweede Brusselse Babytheek opent in Laken

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 25/03/2021
Zaterdag 27 maart, amper 3 maanden nadat de solidariteitsactie 'Brussel Helpt' van BRUZZ en partners geld inzamelde voor nieuwe Babytheken in Brussel, opent er een nieuwe Babytheek in Laken!

 

Amper 3 maanden nadat de solidariteitsactie 'Brussel Helpt' van BRUZZ en partners geld inzamelde voor nieuwe Babytheken in Brussel –en dankzij vele donateurs en een gulle gift van de Vlaamse Gemeenschapscommissie een recordbedrag ophaalde van 56.774 euro– is er al een nieuwe Brusselse Babytheek klaar om de deuren te openen! Op zaterdag 27 maart 2021 opent Babytheek Nekkersdal in het Gemeenschapscentrum Nekkersdal in Laken. 

“Deze extra Babytheek is van harte welkom in Brussel. Hier kan je in plaats van zelf babyspullen te kopen, babyspullen lenen. Iedereen met een baby weet dat je heel veel babyspullen nodig hebt: die zijn duur en je kan ze maar kort gebruiken, want een baby groeit ontzettend snel. Dan is het beter om die spullen te kunnen delen in plaats van ze allemaal apart te moeten kopen. Dit is duurzaam, goed voor je portemonnee en bespaart je heel wat plaats”, aldus VGC-Collegevoorzitter Elke Van den Brandt. 

 

Babytheek Nekkersdal

Gemeenschapscentrum Nekkersdal onderzocht na de BRUZZ-campagne meteen of het plaats kon maken voor een Babytheek. En het klikte goed tussen de trekkers van Babytheek Brussel (vzw Arlette) en het team van Nekkersdal, dat in november ook meteen ruimte had voorzien om spullen van de grote inzamelactie te stockeren.  

“Wij zijn heel blij dat de Babytheek een plaatsje krijgt in GC Nekkersdal. Met dit initiatief kunnen we nog meer inspelen op de noden van jonge gezinnen in de buurt. We vinden het ook heel belangrijk om de deeleconomie te stimuleren. Een fietsbieb hebben we al in huis, misschien durven we met de komst van de Babytheek wel dromen van een grote deelfabriek in Laken?“ Dat zegt Marianne Swerts van Babytheek Nekkersdal.

De opening van zaterdag 27 maart is goed voorbereid. Alle spullen die er worden uitgeleend zijn eerst zorgvuldig gecheckt, gewassen en in de catalogus ingevoerd. En het enthousiasme is al groot. Nog voor de opening hebben er zich al meer dan 50 gezinnen geregistreerd als kandidaat lid... 

  • Op zaterdag 27 maart 2021 opent Babytheek Nekkersdal 
  • Vanaf dan elke twee weken op zaterdag open (10u-12u) en elke twee weken op dinsdag (14u-16u) 
  • Om coronaveilig te kunnen werken, vraagt Babytheek Nekkersdal dat (kandidaat) leden steeds een afspraak zouden maken 
  • Klik door naar www.babytheeknekkersdal.be voor meer informatie of om een afspraak te maken

 

Brussel Helpt deed de Babytheek boomen in Brussel

De campagne 'Brussel Helpt' van nieuwsmedium BRUZZ en partners heeft niet enkel een mooi budget opgeleverd. Het project verhoogde ook de bekendheid van het Babytheek-concept. Veel mensen leerden het project dankzij Brussel Helpt kennen. Daardoor steeg de interesse voor een Babytheek-abonnement nog meer. 

“BRUZZ en Brussel Helpt hebben in volle coronacrisis Babytheek op de kaart gezet en de uitbreidingsplannen een boost gegeven. Ik ben enorm blij dat wij samen een verschil kunnen maken.” Ineke Le Compte, commercieel directeur BRUZZ

 

Babytheek Brussel (vzw Arlette) heeft een droom

Om de uitbreiding van de Babytheek in het Brussels Gewest een boost te geven, werd in het najaar van 2020 een tweetalige Brusselse vzw Arlette opgericht. De vzw is genoemd naar Arlette, het allereerste lid van de eerste Babytheek in Elsene, een dame met veel energie en veel enthousiasme. 

Op termijn wil Arlette vzw in elke Brusselse gemeente een Babytheek, zodat elk Brussels gezin toegang heeft tot een uitleendienst van babyspullen. Daarnaast wil vzw Arlette duurzaamheid voor iedere Brusselse spruit hoger op de publieke agenda krijgen. 
Met dank aan Leefmilieu Brussel voor de steun van bij de start.

De uitbreiding van het netwerk van Babytheken in Vlaanderen blijft bij de bedenker van het Babytheek-concept: De Transformisten vzw (dat is de nieuwe naam van Netwerk Bewust Verbruiken).