Community sessie rond eerlijke mode

Community sessie rond eerlijke mode

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 01/03/2023
Op zaterdag 25 maart 2023 kun je in Buurthuis Posthof in Berchem terecht voor allerlei activiteiten rond duurzaam omgaan met textiel. We nodigen je graag uit voor onze community sessie over eerlijke mode.
Sara Ceustermans van Schone Kleren Campagne (met cadeau) op een actie voor eerlijke mode, 2018 - foto: Jelle Wildiers
Sara Ceustermans van Schone Kleren Campagne (met cadeau) op een actie voor eerlijke mode, 2018 - foto: Jelle Wildiers

 

Onder de noemer Maak Maart zet Repair&Share een hele maand lang de schijnwerpers op duurzaam omgaan met kleren en textiel. En iedereen mag meedoen! 

Op zaterdag 25 maart 2023 is er een Maak Maart evenement in Buurthuis Posthof in Berchem, in organisatie van Naai.Punt en Repair&Share. De Transformsiten sluit daarop aan met een community sessie rond eerlijke mode. 

 

PROGRAMMA

13u-16u Repair Café Textiel 

Kom je favoriete kledingstukken samen met de vrijwilligers van het Repair Café herstellen. Helemaal gratis; een vrije bijdrage is altijd welkom. Gelieve enkel kleine herstellingen mee te brengen en maximum 2 stuks per persoon.

13u-16u30 Maak kennis met Naai.Punt

Ontdek de werking van NaaiPunt in Buurthuis Poshof. Iedereen is er welkom in ateliers om de kunst van het naaien te leren: met de naaimachine werken, kleding herstellen met handwerktechnieken… Er is ook een winkel met recup naaigerief en stoffen aan voordelige prijzen.

13u-16u30 Maak Maart Challenges - Doe mee en win!

Doe mee, test je kennis over herstellen of toon je herstelvaardigheden en win een zelfontworpen tas van Naai.Punt.

13u-17u Lancering kledingkettingruil

Naai.Punt lanceert een nieuw concept in de buurt: de kledingkettingruil. Dit is een laagdrempelige manier om kleding met elkaar te ruilen. Er gaan een of meerdere tassen rond met kleren waaruit je kan kiezen. Wat je zelf niet meer draagt, stop je er gewoon bij! Je kan doorlopend informatie vragen, inschrijven ter plekke of later via mail.

15u30-16u30 Community sessie over eerlijke mode door De Transformisten 

Sara Ceustermans (Schone Kleren Campagne Vlaanderen) vertelt ons over de inspanningen om de modewereld transparanter en eerlijker te maken, voor de mens en voor de planeet. Annelies Boelens (Naai.Punt) neemt ons mee in de wondere wereld van herstellen. Zij vertelt hoe we vaardigheden als naaien en herstellen kunnen leren en (her)waarderen.

Nadien gaan we samen aan de slag: hoe maken we onze kleerkast duurzamer? Waar vinden we betrouwbare informatie over de modesector en over modemerken? Hoe kunnen we samen aan de kar duwen voor een circulaire textielsector? Wat willen we zien veranderen aan de modesector (en wat het snelst)? ...

Neem je graag deel? Meld je aan via dit formulier. Dankjewel! 

Doorlopend

Drankjes en hapjes beschikbaar voor eerlijke prijzen

 

PRAKTISCH

Wanneer?

Zaterdag 25 maart 2023 van 13u to 17u

Waar?

Buurthuis Posthof, Patriottenstraat 62, 2600 Antwerpen (op wandelafstand van station Antwerpen-Berchem)

Deelnemen 

Kan gratis 

Vooraf inschrijven is alleen aanbevolen voor de community sessie over eerlijke mode via dit formulier

 

OVER DE ORGANISATOREN

Naai.Punt is een plaats die uitnodigt tot nadenken over textiel en een actieve groep mensen die streeft naar duurzaamheid en samen inzet op een ecologische samenleving.

Repair&Share wil dat iedereen toegang heeft tot kwalitatieve en betaalbare producten. De organisatie wil dat spullen lang meegaan en repareerbaar zijn en zoveel mogelijk gedeeld worden. Daarom ondersteunt Repair&Share herstellers, herstelinitiatieven zoals Repair Cafés en uitleendiensten van werkmateriaal.

De Transformisten is een community van burgers en (burger)organisaties die actief initiatieven nemen om een economie van genoeg in de praktijk te brengen. De campagnes en activiteiten van De Transformisten stimuleren het langer gebruiken, hergebruiken, herstellen en delen van spullen.

 

Maak Maart
Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle