Changez! Een korte voorgeschiedenis

Changez! Een korte voorgeschiedenis

Eddy Verbeke
geschreven door Eddy Verbekelaatst aangepast op 01/02/2015
Dit is het verhaal hoe het allemaal tot stand kwam: de Powerpoint-presentatie over de transitie-beweging (Frank Slabbinck) in café Chaplin, de bedenking dat een beweging zoals deze niet van bovenaf kan gestuurd worden (top-down) maar vanuit de basis dient gevoed te worden (grassroot) en de bedenking dat er toch al heel veel initiatieven bestaan die van ver of nabij toch vanuit de noodzaak van een nakende transitie vertrekken of zich er toch minstens door laten inspireren.
Changez! 26 april CC Groene Meersen Zedelgem
Changez! 26 april CC Groene Meersen Zedelgem

16 juni 2014 in een zaaltje bij het Zedelgemse café Chaplin. Een groep mensen luistert geboeid naar een Powerpoint-presentatie van Loppemnaar Frank Slabbinck. De man is één van de bezielers van Transitie Brugge en Ommeland en legt de beginselen en de lotgevallen van de beweging uit. Zijn publiek is warm gemaakt voor zijn ideeën en wil iets organiseren rond het thema. Maar wat?

Geen "top-down"

Een beweging als deze kan niet zomaar van bovenaf gestuurd worden (top-down) maar moet vanuit de basis opborrelen (grassroot of bottom-up). Bovendien zijn er veel initiatieven die min of meer met transitie te maken hebben maar die toch wel heel moeilijk onder één noemer te vangen zijn. Vaag zag de groep iets voor zich als een soort markt, met kraampjes, of ook wel infostanden. Duidelijk was dat het hele gebeuren niet vanuit één 'leidende' instantie mocht uitgaan, maar als een gezamenlijk gebeuren van alle deelnemende initiatieven gepresenteerd diende te worden.

Een kleinere groep kwam bijeen om de vage contouren van dit project concreet gestalte te geven. Wat was de naam die dit project kon dragen? Iets met 'transitie' kon niet: er waren al zovele varianten van wat wel of niet transitie mocht heten, dat er niet nog één bovenop gegooid moest worden. Bovendien moest het gebeuren zo laagdrempelig mogelijk blijven, en schrikt een moeilijke term als 'transitie' eerder af.

Maar wat dan wel?

We zochten een nieuwe, speelse en uitnodigende, naam, die rook, klonk, smaakte, voelde als nieuwe mogelijkheid voor, als open kans tot 'transitie', in al zijn of haar gedaantes. En toen? Toen kreeg het geesteskind, van wie de eerste schim in café Chaplin had gewaard, een naam: Changez!

Het vervolg van het plan was simpel. Het groepje doopte zich om tot een waar Changez!-team. Het legde plaats en datum vast waar en wanneer het hele aanstaande gebeuren door zou gaan. Het Changez!-team nodigde een brede waaier initiatieven die zich in dit hele gebeuren denken te kunnen vinden, uit om DEEL te nemen aan wat voortaan Changez! heette, en op 26 april 2015 in CC Groene Meersen te Zedelgem plaats zou grijpen.

En omdat zonder virtueel bestaan in de digitale ruimte tegenwoordig niks meer zichtbaar of tastbaar wordt, werd een sprekende internet-domeinnaam, www.allez-allez-changez.be aangeschaft en werd er naarstig en noest een website in aanloop van dit unieke gebeuren opgebouwd en aangekleed. En een fris-geurende ruiker her en der geplukte DEEL-gebeurens ontvouwt zich.

Changez! Een korte voorgeschiedenis

Eddy Verbeke

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle