Babytheek Elzenhof blijft groot succes

Babytheek Elzenhof blijft groot succes

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/09/2019
De eerste bibliotheek voor babyspullen die we realiseerden, Babytheek Elzenhof in Brussel, draait een goed jaar na de opening heel goed.

Wanneer Netwerk Bewust Verbruiken bij Vlaamse steden en gemeenten aanklopt met het aanbod om samen een bibliotheek van babyspullen op te zetten, kunnen we bogen op de ervaringen van onze eerste Babytheek in samenwerking met Gemeenschapscentrum Elzenhof: Babytheek Elzenhof. Die Babytheek draait een goed jaar na de opening heel goed.

Dat veel leden hun abonnement vernieuwen, is het grootste compliment

Ledenstops

Babytheek Elzenhof moest al drie keer een ledenstop inlassen vanwege te veel nieuwe kandidaat leden. Sarah Van Riel, trekker van Babytheek Elzenhof, toetst het succes van het project niet enkel aan de hoeveelheid nieuwe leden die zich aanmelden, maar ook aan het aantal leden dat een abonnement heeft vernieuwd. "Dat erg veel leden hun abonnement na een jaar vernieuwen, is voor mij het grootste compliment. Dat geeft aan dat de actieve gebruikers erin geloven." 

De catalogus groeit

Achter de schermen zoekt Babytheek Elzenhof ondertussen volop naar extra spullen voor de catalogus, kwestie van meer leden goed te kunnen bedienen. "De meest populaire items zijn wippertjes, co-sleepers, draagzakken, badjes en borstvoedingskussens. We kunnen er niet te veel van hebben", zegt Sarah. "Onze leden denken mee. Wanneer ze op een tweedehands markt of tweedehands website kwalitatieve spullen zien die de Babytheek goed kan gebruiken, helpen zij door die items snel aan te kopen. De Babytheek zorgt voor terugbetaling en voegt die spullen aan de uitleencatalogus toe. Dat scheelt een pak zoekwerk. En zo helpen de leden elkaar."

Het team groeit mee

Omdat er zo veel interesse is van leden, zoekt Babytheek Elzenhof ook nieuwe vrijwilligers. Op zaterdag 19 oktober 2019 is er een ontmoetingsmoment voor (nieuwe) Babytheek vrijwilligers op de (nieuwe) locatie.

Tijdelijke locatie

Momenteel bevindt Babytheek Elzenhof zich op een tijdelijke locatie: SEE U in de Fritz Toussainstraat 8, 1050 Brussel (ook bereikbaar via Kroonlaan 227). De vaste locatie, Gemeenschapscentrum Elzenhof, voert immers grote renovatiewerken uit. In het tijdelijk onderkomen vind je de Babytheek in de buurt van andere diensten voor jonge ouders zoals Kind&Gezin, Zwanger in Brussel en Haricot Magique.

 

De Babytheek in Elsene is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en GC Elzenhof met steun van de gemeente Elsene, de Vlaamse Gemeenschapscommissie Brussel, de Vlaamse overheid en Be Planet