Babytheek: een droom die uitkomt

Babytheek: een droom die uitkomt

Eva van Velzen
geschreven door Eva van Velzenlaatst aangepast op 26/06/2020
Wist je dat we met deelinitiatieven zoals de Babytheek internationaal bij de klimaatbewuste voorhoede horen? Bespiegelingen bij de opening van de 9de Babytheek in Lennik ...

Donderdag waren we trotse gasten op een klein ‘coronaveilig’ feest voor de opening van Babytheek Lennik. Dat is al de negende Babytheek in ons netwerk en de allereerste in de Provincie Vlaams-Brabant. Vanaf zaterdag 27 juni kan iedereen er terecht. 

In Vlaams-Brabant is er veel interesse voor het concept van de Babytheek. De komende maanden zou er een uitleendienst voor babyspullen komen in onder meer Asse, Leuven, Landen, Galmaarden-Herne en Aarschot. Ook elders in Vlaanderen zijn er heel wat Babytheken in opstart. Babytheek Gent is nog maar net operationeel. Ook in o.m. Pelt, Heers, Moerbeke-Lokeren, Beveren, Herenthout, Roeselare en Tielt zullen Babytheken openen. 

Dit is waar we van droomden: dat er overal in Vlaanderen Babytheken zouden komen waar mensen babyspullen delen en hergebruiken. Langzaam komt die droom ook uit.

Zoveel voordelen

Het concept heeft dan ook veel voordelen. Een deelinitiatief als de Babytheek kan een sterke daling van de CO2-uitstoot realiseren. Gebruikers vermijden afval. Omdat ze spullen maximaal hergebruiken worden er ook minder spullen gemaakt. Zo worden grondstoffen uitgespaard.

We zouden de positieve impact van de Babytheken graag eens berekenen. In afwachting spiegelen we ons aan cijfers over de CO2-reductie gerealiseerd door een spelotheek (deelinitiatief van speelgoed) in het Zweedse Gothenburg. Een gerenommeerd onderzoeksbureau berekende dat de spelotheek een CO2-reductie van 82.000 ton (!) kon realiseren als alle kinderen uit de doelgroep 0-7 j. van die spelotheek 50% minder speelgoed in privé-bezit zouden hebben (en dus 50% minder speelgoed zouden laten vervaardigen, transporteren ...). Wat een resultaat, enkel voor speelgoed!

Even belangwekkend is de vaststelling van de onderzoekers dat de spelotheek een gedragsverandering teweeg bracht bij de betrokken gezinnen, die milieuwinsten op langere termijn kan opleveren.

Gebruik in plaats van bezit

De Babytheek brengt mensen op een laagdrempelige manier in contact met het concept van gebruik in plaats van bezit. We kennen allemaal de bibliotheek dus we zijn wel vertrouwd met het concept van gebruik; voor spullen is dat concept nog niet zo ingeburgerd.

Twee jaar na de opening van de allereerste Babytheek weten we dat het concept een succes is

Waarom we precies inzetten op het hergebruiken en delen van babyspullen? Sommige jonge ouders krijgen wel babyspullen door van vrienden of familie, maar het is niet meer zo dat een baby in het wiegje ligt waar mama of papa vroeger in sliep. Alle ouders zullen ervaren dat de meeste babyspullen na enkele maanden al overbodig zijn (een wippertje, een draagzak, een babybadje, een flessenwarmer). Waarom zou je die spullen dan aankopen? Door een solidair deelsysteem van babyspullen te installeren, kunnen we alle ouders bovendien toegang geven tot spullen van goede kwaliteit, ook mensen met een beperkt budget.

Twee jaar na de opening van Babytheek Elzenhof in Brussel-Elsene, de allereerste in het land, weten we dat het concept een succes is. We krijgen erg veel enthousiaste reacties; het draaiboek om een Babytheek op te starten is al 75 keer aangevraagd; als we optellen hoeveel partners we concreet adviseren en begeleiden dan weten we dat er binnen een jaar misschien wel 25 Babytheken actief zijn in Vlaanderen en Brussel.

De voorhoede

Vanuit Netwerk Bewust Verbruiken volgen we de ontwikkelingen op het gebied van delen en hergebruiken op de voet. Lenen leeft in ons land!

Wij zijn voorlopers op het gebied van deelinitiatieven!

We begeleiden niet alleen Babytheken maar ook een groeiend aantal bibliotheken van kinderfietsjes ‘Op Wielekes’. We zien de interesse voor gereedschapsbibliotheken, spelotheken en deelplatforms zoals Peerby gevoelig toenemen. Duizenden gezinnen zijn dus lid van een uitleendienst waarin gebruik centraal staat.

En als we dan om ons heen kijken en de trends in ons land vergelijken met pakweg Nederland, Frankrijk en Zweden, dan stellen we trots vast dat we ons in de voorhoede bevinden. Wij zijn voorlopers op het gebied van deelinitiatieven! En dat dankzij de vele actieve lokale besturen, provincies, verenigingen, vrijwilligers en gebruikers die hierin geloven. Dus welkom Babytheek Lennik, welkom bij een hoopvolle beweging die gebruik boven bezit plaatst!

 

foto's: opening Babytheek Lennik 25/06/2020

Ook gepost in: Baby