Weggeefwinkels in Gent
Hier kun je jouw ongebruikte spullen kwijt, of kan je op zoek gaan naar gratis spullen die je zelf nodig hebt. Enkele tips voor Gent:
De consumptiemaatschappij draait op volle toeren. Een dagje door de winkelstraten slenteren en nieuwe spullen kopen zou ons gelukkig maken. Maar is dat wel zo? Hebben we die spullen echt nodig of belanden ze na enkele weken in de kast? Deze schrijvers geven je tips om te consuminderen (minder te kopen) of anders en bewuster te kopen zodat je geen miskopen meer doet. Ze nemen het fenomeen 'ontrommelen' onder de loep en leren je de grote hoeveelheid aan spullen een plaats te geven in jouw leven (of niet).
Marie Kondo is de Japanse opruimguru en schrijfster van het boek ‘Opgeruimd!’ (The life-changing magic of tidying up). Ze helpt mensen om hun huis te veranderen in een rustige en inspirerende omgeving. De methode die ze hiervoor gebruikt heet de ‘Konmari Methode’. Haar opruimtheorie is heel dratisch: ze ruimt niet beetje bij beetje op, maar gaat onmiddellijk voor de grote kuis. De eerste stap is om alles uit jouw kast te halen (werkelijk alles). Vervolgens stel je bij elk voorwerp de vraag: ‘geeft dit mij een blij gevoel?’, dit zinnetje (does it sparks joy) is inmiddels al wereldberoemd geworden. Is het antwoord ‘ja’, dan mag dat voorwerp blijven. Is het antwoord ‘neen’, dan moet het weg. Benieuwd naar het vervolg van Marie Kondo’s methode? Lees het allemaal in ‘Opgeruimd’.
Minder spullen is gelijk aan meer rust in huis en in je hoofd
Trendwatcher James Wallman gaat een stap verder dan Marie Kondo. Waar Kondo uitlegt hoe je het opruimen van al jouw overbodige spullen aanpakt, zorgt Wallman ervoor dat je niet meer verleid wordt om nieuwe spullen te kopen. Wallman zegt dat je beter ervaringen kunt verzamelen dan spullen. Daarnaast gaat hij ook zelf aan de slag met ontspullen. Als experiment stak hij al zijn bezittingen in dozen. Telkens hij iets nodig had, pakte hij het uit de dozen. Daaruit bleek dat heel veel spullen nooit meer uit de dozen zijn gekomen en dus geen plaats meer nodig hadden in zijn leven.
Vlaams minimaliseercoach Annelies Mentink schreef onlangs het boek Opruimen maakt Gelukkig. Je leert opruimen en organiseren zodat je meer tijd krijgt voor belangrijke dingen: van de nutteloze apps op de smartphone tot de zolder met babyspullen. Durf dingen die je niet meer gebruikt weggooien of weggeven. Het boek bevat handige tips om elke kast op orde te krijgen. En ook jouw papierwinkel is voortaan een makkie! Netwerk Bewust Verbruiken interviewde Annelies, lees hier het artikel 'Minimaliseren creëert rust in je hoofd'.
Francine Jay schrijft haar ervaringen over leven als een minimalist neer op www.missminimalist.com. Ze schreef het boek 'The joy of less' (Gelukkig met minder), waarin ze op zoek gaat naar het leven met minder bezit. Het boek staat vol praktische tips. Heb jij te veel spullen in huis en heb je geen idee waar te beginnen? Dan is dit boek met eenvoudige tips iets voor jou. Jay legt het principe van minimalisme uit, geeft je een 10-stappenplan, en neemt het opruimen van kamer per kamer onder de loep.
Mensen die graag hun huis (en leven) willen opruimen, hebben vaak moeite om van start te gaan. Je hebt moeite om de eerste stap te zetten, om spullen los te laten, om gemotiveerd te blijven,... Chaos heeft je dus in z'n greep. En die chaos is net wat Els Jacobs wil aanpakken. Els Jacobs is bekend als de HuishoudCoach®. Eerst en vooral leer je wat de chaos in jouw leven is. Vervolgens geeft ze je zeven sleutels in handen waarmee je van start kunt gaan, zodat je elke dag kan genieten van een opgeruimd huis en hoofd.
Lees meer:
Tips om te ontspullen
Ontrommelen 2.0
Ontrommelen voor het goede doel
40 dagen ontrommelen, wat doet dat met een mens?