10 duurzame cadeautips voor Moederdag

10 duurzame cadeautips voor Moederdag

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/04/2016
In mei is het weer zover en staat de hele dag in het teken van moeder. Laten we 's lands moeders dit jaar niet overladen met wafelijzers, strijkplanken en keukenschorten, maar kiezen voor een origineel en duurzaam cadeau. Wat dat juist moet zijn? Bekijk onze cadeautips en laat je inspireren.
moederdag ecologisch
Bron foto: Flickr cc Pierre Gorissen

1. Schenk een boeketje Blije Bloemen

Wil je het cadeau der cadeaus - een boeket bloemen - geven, kies dan voor blije bloemen. Die zijn gekweekt met respect voor mens en milieu. Of nog beter: stel zelf een boeket samen met veld- en tuinbloemen. Je leest er alles over in ons dossier Blije Bloemen.

2. Trakteer haar op een bio-ontbijt

Organiseer een uitgebreid ontbijt met heerlijke bio- en fairtrade producten. Bij BioMijnNatuur kan je op zoek naar biohandelaars in je buurt. Je kan ook een ontbijtmand aan huis laten leveren. Wij vonden onder andere deze leverancier uit Gent.

3. Trek er samen een dag op uit

Quality-time blijft het mooiste cadeau. Trek er een dag met je moeder op uit en trakteer haar op een museumbezoek of een concert. Op Uit In Vlaanderen kan je opzoeken wat er per dag en per gemeente te beleven valt. Maak er eventueel een B-dagtrip met de trein van. Zin in actie? Kies een groene-halte-wandeling of stippel een fietsknooppuntentocht uit.

4. Geef een 'ander' kookboek

Neemt Jeroen Meus al het halve kookboekenrek van je moeder in? Laat haar dan eens experimenteren met bio-, veggie- en fairtrade-gerechten uit Lekker Ecologisch (Velt), De Moestuin van Mme Zsazsa, De Vegarevolutie, Het Donderdag Veggiedag Kookboek (EVA) of NON*FISH*A*LI*CIOUS

5. Doe een abonnement of lidmaatschap cadeau

In een lidmaatschap bij een van onze lidorganisaties zit vaak een tijdschriftabonnement inbegrepen. Dialoog brengt het boeiende ecologische tijdschrift De Koevoet uit en Velt-leden ontvangen zes keer per jaar Seizoenen, een magazine over ecologisch tuinieren en koken. Genoeg is een Nederlands tijdschrift met inspirerende tips voor een eenvoudig leven.

6. Maak zelf een cadeau

Ga voor inspiratie naar de website Pinterest. Vul bij het search-veld het woord 'diy' in (do it yourself). Klik daarna op 'boards', en je ontdekt massa's fotoalbums van zelfgemaakte meubels, accessoires, kleren, fotokaders en andere spullen. Everythingetsy.com verzamelt de leukste handleidingen vanop het web.

7. Boek een weekendje weg

Trakteer je moeder op een weekendje uit in de stad of op het platteland. Het artikel 10 tips voor een duurzame zomervakantie en het boek Plezant platteland geven massa's tips en inspiratie.

8. Cadeaus voor extra tuinier-plezier

Een tuin is nooit klaar en er kan altijd wel een plantje bij. Deze verkopers van biozaden, plant- en pootgoed bieden planten en zaden aan die de biodiversiteit ten goede komen. Moestuinaccessoires vind je bij duurzametuinartikelen.be. Op de zoekertjespagina van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) biedt men tweedehands tuinspullen aan. Of geef een van de vele leuke tuinboeken die momenteel op de markt zijn.

9. Schenk een cursus of workshop

Patroontekenen, Italiaans, meubelherstofferen, vegetarisch koken voor beginners... je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel ergens een workshop of lessenreeks van. Zoek op VormingPlus, Prettig Geleerd of De Avondschool naar cursussen in de buurt. Voor cursussen rond natuurbeleving en biodiversiteit kan je terecht bij Natuurpunt-CVN en Inverde.

10. Geef een cadeau aan kwetsbare moeders in binnen- en buitenland

Via verschillende non-profit-organisaties kan je moeders die het moeilijk hebben ondersteunen. De vzw Moeders voor Moeders zet zich in voor de armsten in Vlaanderen. Je kan hen financieel of materieel steunen. Via Dierenartsen Zonder Grenzen en Oxfam Pakt Uit kan je Afrikaanse veehoudsters een geitje schenken. Ook Plan België biedt cadeaupakketten voor moeders uit het Zuiden aan.