Wij Repareren

Wij Repareren

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/01/2019
Netwerk Bewust Verbruiken wil via verschillende projecten de repareerbeweging in Vlaanderen mee op de kaart zetten. Daarnaast gaan we met het Netwerk Repair Cafés Vlaanderen op zoek naar een overkoepelende structuur voor de Vlaamse Repair Cafés.

Wij Repareren

Netwerk Bewust Verbruiken lanceerde de website www.wijrepareren.be. Hiermee willen we de repareerbeweging in Vlaanderen mee op de kaart zetten. Je vindt er zowel nuttige tips om zelf aan de slag te gaan als handige repareerweetjes.

Repareren is terug! Mensen met praktische kennis en skills rond het repareren keert zienderogen terug

Netwerk Repair Cafés Vlaanderen

Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) reparateurs aan de slag. In 2013 kreeg Netwerk Bewust Verbruiken ondersteuning om Repair Cafés op te starten: meer dan 150 lokale Repair Cafés gingen van start. Momenteel (tussen 2017 en 2018) gaan we op zoek naar een overkoepelende structuur voor alle Repair Cafés in Vlaanderen, dankzij de steun van Departement Omgeving. In het Netwerk Repair Café Vlaanderen wordt nagedacht hoe zo'n structuur vorm kan krijgen. Geïnteresseerd om deel uit te maken van het netwerk? Mail naar inez@bewustverbruiken.be.

Ben je zelf actief in een Repair Café? Schrijf je dan zeker in voor de Netwerk Repair Café Vlaanderen nieuwsbrief. Ongeveer om de 2 maanden ontvang je een nieuwsbrief met nuttige weetjes uit de repareerwereld en handige tips & tricks. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar caroline@bewustverbruiken.be.

Eén keer per jaar organiseren we een Trefdag voor alle Repair Café's in Vlaanderen. De voorbije jaarlijkse trefdag voor Repair Cafés in Vlaanderen vond plaats op 18 november 2017 in Gent. Op zo'n trefdag komen organisatoren, vrijwilligers en reparateurs van Repair Café's uit alle uithoeken van het land samen om bij te leren van elkaar. Je leert er hoe je jouw Repair Café nog beter kan doen werken en zo geven we samen mee vorm aan de repareerbeweging van de toekomst. 

Grote Repareeronderzoek (Project Repairable)

Vanaf oktober 2018 lanceert Netwerk Bewust Verbruiken met steun van Vlaanderen Circulair een grootschalig actie-onderzoek over repareerbaarheid. We gaan 2 jaar lang samen met reparateurs, gebruikers, producten en beleidsmakers op zoek naar de drempels en hefbomen op vlak van repareerbaarheid. We formuleren aanbevelingen over hoe we kunnen komen tot duurzame producten met een lagere milieu-impact.

Reparatie speelt een cruciale rol in het verlengen van de levensduur van spullen, en we willen onderzoeken hoe we reparatie kunnen stimuleren. Daarvoor willen we graag de repareerbaarheid van spullen testen en de knelpunten bepalen die jullie ondervinden om iets te (laten) repareren. Tijdens een periode van 6 maanden (van 1 november 2018 tot 1 mei 2019) vragen we de deelnemers om bij te  houden wat stuk gaat en wat de afwegingen zijn om iets al dan niet (zelf) te (laten) repareren. Zo kunnen we in kaart brengen welke hindernissen jullie tegenkomen, wat reparatie vergemakkelijkt, wat er is gelukt, wat de kostprijs was, etc. 

Ontdek het volledige project Repairable hier.

Repareren voor iedereen (Project Wij Repareren)

Via het stimuleren van collectieve repareer- en deelinitiatieven, maken we het voor iedereen makkelijker om toegang te hebben tot kwalitatieve, herstelbare en lang levende producten en degelijke diensten. Door met zoveel mogelijk mensen samen te repareren en te delen, verlichten we de druk op onze portemonnee én op het milieu. Samen repareren en delen geeft de kans om een netwerk uit te bouwen, waardering en verbondenheid te voelen, kansen in opleidingen en op jobs te vergroten, en toegang tot kwaliteitsvolle producten en diensten te verzekeren. Met de steun van Cera, gaat Netwerk Bewust Verbruiken op zoek naar hoe we repareren en inclusiviteit samen kunnen brengen.

Repair & Share Fest

Op zaterdag 18 november 2017 organiseerde Netwerk Bewust Verbruiken een eerste Repair & Share Fest, een feest van repareren, maken en delen. En het was een succes! Zo'n 1000 bezoekers konden die dag in Gent kennismaken met mensen en organisaties die zelf dingen maken, repareren en upcyclen. Je kon er het Repair Café XXL bezoeken en reparateurs ontmoeten. Bovendien kon je er genieten van een geefplein, lezingen, workshops en demonstraties, een informakt en animatie.

We broeden op een nieuwe editie van het Repair & Share Fest. Meer informatie volgt! 
 

Meer info en repareertips op www.wijrepareren.be: