Waarom ik steeds meer fan ben van Netwerk Bewust Verbruiken

Waarom ik steeds meer fan ben van Netwerk Bewust Verbruiken

Steven Vromman
geschreven door Steven Vrommanlaatst aangepast op 18/02/2014
Toen ik bijna zes jaar geleden gestart ben met mijn experimentje als Low Impact Man, was het vaak zoeken naar ecologische en sociale oplossingen. Vandaag kom ik bijna elke dag nieuwe initiatieven en producten tegen die een flinke hulp zijn voor wie wil leven met een kleinere voetafdruk. Dankzij Netwerk Bewust Verbruiken is er nu ook een platform om de goede ideeën en praktijken te verbinden en te versterken.
De toekomst ziet er stralend uit

Hoewel aan de oppervlakte onze samenleving er nog steeds hetzelfde uitziet, leven we in een tijdperk van grote veranderingen. De indruk bestaat misschien nog dat we probleemloos kunnen blijven consumeren en verspillen, maar wie de moeite neemt wat grondiger te kijken kan er niet om heen. We botsen steeds meer op de grenzen van wat onze planeet aankan, en de gevolgen van een model gericht op materiële groei worden steeds duidelijker.

Het goede nieuws is echter dat we geleerd hebben niet meer te wachten op politici of bedrijven die deze problemen aanpakken. Overal zie je vrouwen en mannen aan de slag gaan om nieuwe oplossingen te bedenken. Ze starten met Repair Café's, organiseren info-avonden, starten een groep voor meer groen op straat, of beslissen om verder zonder auto te leven. Anderen starten met een bedrijfje rond voedsel of worden fietskoerier. Sommigen gaan nog verder en richten een eigen energie-coöperatieve of bank op. Deze mensen en groepen hebben begrepen dat we best zelf de veranderingen realiseren die we willen.

Het is dan ook goed nieuws om de veelheid van inspirerende ideeën te kunnen volgen op de prachtige nieuwe site van Netwerk Bewust Verbruiken. Voor al wie op zoek is naar hoopvolle berichten en inspiratie voor de toekomst is deze site een prachtig startpunt.

Steven Vromman, Low Impact Man