Verkiezingen 2019: wij steunen de eisen van ATD Vierde Wereld

Verkiezingen 2019: wij steunen de eisen van ATD Vierde Wereld

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 26/03/2019
De verkiezingen van 26 mei 2019 komen eraan. Wij willen hier een forum geven aan belangrijke eisen van organisaties uit ons netwerk. We starten met het verkiezingsmemorandum van ATD Vierde Wereld.

Netwerk Bewust Verbruiken schaart zich graag achter het verkiezingsmemorandum van ATD Vierde Wereld. Hier delen we graag het stuk "duurzame ontwikkeling met ambitie": 

Een ambitieus klimaat- en milieubeleid vereist dringende en noodzakelijke maatregelen. Zoals vermeld in het voorstel voor een klimaatwet op initiatief van universiteiten, moet dat beleid tegelijk sociaal rechtvaardig zijn, biodiversiteit bevorderen, armoede bestrijden en ongelijkheid verminderen.

Klimaat- en milieubeleid moet tegelijk sociaal rechtvaardig zijn, biodiversiteit bevorderen, armoede bestrijden en ongelijkheid verminderen

Zo'n beleid vraagt om de actieve deelname van de meest achtergestelde bevolkingsgroepen, rekening houdend met hun ervaring en analyse. In de zorg voor onze planeet en voor voldoende welvaart, zullen we ook de (meest kwetsbare) mens en het solidair samenleven steeds centraal stellen. Mensen in armoede worden vaker blootgesteld aan de gevolgen van de achteruitgang van het milieu, terwijl hun ecologische voetafdruk in elk land onder het gemiddelde ligt en hun middelen om zich te beschermen/aan te passen erg beperkt zijn. We kunnen de doelstellingen op het gebied van klimaat en milieu alleen bereiken als het gepaard gaat met een herverdeling van rijkdom en grondstoffen. Het moet voorzien in subsidiestelsels die er vooral voor zorgen dat deze meest blootgestelde mensen mee op de kar van vooruitgang kunnen en niet in de kou blijven staan. Anders blijft de nummer 1 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, door de VN gedefinieerd als “geen armoede meer”, een dode letter, die alle doelstellingen onderuit haalt.

Hier vind je het volledige verkiezingsmemorandum van ATD Vierde Wereld