Van idee tot burgerinitiatief: gezonde en verpakkingsvrije voeding in elk dorp

Van idee tot burgerinitiatief: gezonde en verpakkingsvrije voeding in elk dorp

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/11/2018
"Veel burgers dromen niet enkel van een betere toekomst, ze willen er ook deel van uitmaken", schrijft Tine Hens. Ook Lieven Van Wesemael voelde de drang om zelf iets op te richten: een keten van lokale buurtwinkels die inzetten op gezonde en verpakkingsvrije voeding. Lieven nam met zijn project Huyswinkel deel aan de Burgerschool, een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken dat burgerinitiatieven met een klimaatproject ondersteunt.
© Pixabay

Waarom starten mensen met een burgerinitiatief? Uit een onderzoek van de Hogeschool UC Leuven-Limburg blijkt dat steeds meer mensen zich engageren in een burgerinitiatief. Dat doen ze omdat ze geïnteresseerd zijn in een bepaald thema en de nood voelen om hier iets aan te veranderen (zonder te moeten wachten op de overheid).

Van idee tot burgerinitiatief

Lieven Van Wesemael voelde de nood aan lekker en gezond eten. “Als vader, als echtgenoot en als mens kon ik niet meer blind zijn voor de diverse problemen die er zijn en die op ons afkomen. Zoals elke ouder wil je het beste voor je kinderen, en dat houdt ook een gezonde maaltijd in. Maar door een gebrek aan tijd (hoe cliché het ook mag zijn), lukt het mij zelden om een goede maaltijd voor mijn gezin op tafel te toveren. Bovendien ben ik geen kookpiet waardoor steeds dezelfde gerechten worden klaargemaakt”, zegt Lieven. Toen begon bij hem het idee te borrelen om een winkel op te starten die dagelijks een pakket met voorbereide ingrediënten voor een gezonde en lekkere maaltijd verkoopt. “Toen ik las over de toekomstige obesitasepidemie, de gigantische voedselverspilling en de milieuproblemen door ons voedingspatroon, wist ik dat mijn idee een stap in de goede richting is.”

De droom van Huyswinkel

Door kennis te maken met nieuwe mensen en door in aanraking te komen met andere huidige en toekomstige milieu- en maatschappelijke problemen, is het idee van Lieven verder gegroeid. In de Burgerschool onderzocht hij of hij een keten kan ontwikkelen van lokale buurtwinkels die o.a. verpakkingsvrije producten verkopen: Huyswinkel genaamd. Als hij mag dromen, wil hij zo’n buurtwinkel in het centrum van elk dorp of elke stad. Hiermee wil hij: 

  • De klimaatverandering terugschroeven
  • De plastics uit onze zeeën, oceanen en bodem halen
  • Toekomstig voedseltekort vermijden
  • Objectieve informatie verspreiden zodat iedereen kan leven in een democratisch land
  • Earth Overschoot Day in het land waar de Huyswinkel actief verplaatsen naar 31 december om 23:59:59
  • Werk- en leefomstandigheden van elke mens op een menselijk niveau brengen

Kan een burgerinitiatief verandering brengen?

In de Burgerschool heeft Lieven nuttige informatie kunnen halen om zelf een klimaatproject op te starten: “Ik heb vooral kennisgemaakt met mensen die dezelfde klimaatdoelen nastreven. Een burgerinitiatief brengt mensen met dezelfde milieu- en maatschappelijke doelen samen”, stelt Lieven. Een burger of burgerinitiatief kan volgens Lieven zeker verandering brengen: “Volgens mij kunnen burgers elkaar informeren over verschillende maatschappelijke en milieu-thema’s en alternatieve ontwikkelen en uitvoeren.”

Meer info over Huyswinkel vind je op www.huyswinkel.be of via info@huyswinkel.be.

Welke projecten namen er nog deel aan de Burgerschool?

Lees hier enkele deelnemende burgerinitiatieven die hun idee omzetten in de praktijk:

- De Burgerschool ondersteunt burgerinitiatieven met een klimaatproject of idee, een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu, met steun van de provincie Oost-Vlaanderen. -