Omrijk gazet
Wat we hebben beleefd, aangeraakt, bedacht... tijdens Omrijk, kreeg een eerste neerslag in de Omrijk gazet.
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten. Samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven, onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– willen we een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Ons gesprek start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.
Hoeveel is genoeg? We vroegen het aan Tine De Moor, professor Social Enterprise and Institutions for Collective Action aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en experts commons en collectieve actie.
Haar werk inspireert De Transformisten omdat het de potenties van burgercollectieven en -initiatieven toont. De Moor linkt het belang en succes van collectieve actie net als De Transformisten aan sufficiëntie – tevreden zijn met genoeg als weg naar een meer duurzame samenleving.
Dit is haar antwoord:
“Heel wat burgers die samenwerken in een burgercollectief realiseren zich dat sufficiëntie (tevreden zijn met genoeg, niet meer dan nodig) een belangrijke sturende waarde kan zijn in hun werking, naast solidariteit en wederkerigheid. Sufficiëntie kan ook een middel zijn om de transitie naar een meer duurzame samenleving mogelijk te maken.”
Hier vind je het volledige artikel van Tine De Moor over de potenties van burgercollectieven. Het verscheen op Coronapapers.nl, een Nederlands platform voor wetenschappelijke bijdragen over de impact van de coronapandemie en hoe de wereld er zou kunnen uitzien na corona.
Volgens De Moor passen burgercollectieven in hun grote verscheidenheid "bij de waardenverschuivingen die velen wenselijk achten om de grote vraagstukken in de samenleving aan te pakken". Ze toont ook aan dat "groepen actieve burgers zelf handelingsperspectief weten te ontwikkelen, soms door naar het verleden te kijken maar vooral door te geloven in de actuele potentie van samenwerking op basis van solidariteit, wederkerigheid en sufficiëntie."
Uit dit artikel van Tine De Moor op Buurtwijs, het Nederlands platform voor buurtontwikkeling onthouden we dat burgercollectieven nog meer van elkaar kunnen leren en dat een goede relatie met (lokale) overheden dingen mogelijk zou kunnen maken die nu nog utopisch lijken.