Samen Circulair: tips voor verenigingen die rond circulaire economie willen werken

Samen Circulair: tips voor verenigingen die rond circulaire economie willen werken

placeholder
geschreven door rosalie heenslaatst aangepast op 10/07/2020
In samenwerking met Netwerk Bewust Verbruiken en Vlaanderen Circulair maakten Neos-clubs van ondernemende senioren overal in Vlaanderen kennis met de circulaire economie. Hun ervaringen kunnen vast andere verenigingen inspireren om rond circulaire economie aan de slag te gaan.

Van mei 2018 tot mei 2020 zetten Neos vzw en Netwerk Bewust Verbruiken met steun van Vlaanderen Circulair het project Circulair @ declub op. De ambitie was om 220 Neos-clubs te laten kennismaken met de circulaire economie en te prikkelen om enkele circulaire praktijken in hun werking te integreren.

De opstart verliep enigszins moeizaam. Termen als ‘circulaire economie’ en ‘duurzaam consumeren’ riepen bij sommige Neos-leden weerstand op. We lieten ons echter niet ontmoedigen. We zetten samen een enthousiasmerende en uitdagende campagne op touw, gingen in gesprek over drempels en probeerden clichés te doorbreken. Met inspirerende voorbeelden van circulaire praktijken en haalbare tips op maat van de clubs ging het project aan het rollen.

Inspirerend voor andere verenigingen

De ervaringen en lessen uit het project Circulair @ declub (roepnaam Circulair @ Neos) zijn nu gebundeld in een digitale brochure. We willen er andere verenigingen mee inspireren en op weg zetten om ook met hun leden aan circulaire gedragsverandering te werken.

>>> Je kunt de brochure hier downloaden

 

Iedereen mee

Om de transitie naar een circulaire economie te maken, is het belangrijk dat iedereen mee is. Onze ervaring met het project Circulair @ declub leren ons dat verenigingen daarin een zeer positieve rol kunnen opnemen. Ze slagen erin om breed uit te reiken. 

 

Wil je met de ervaringen van Circulair@declub aan de slag en heb je nog vragen na het lezen van de brochure? Aarzel niet om contact op te nemen met

 

Check ook: