My Fair Baby (afgelopen)

My Fair Baby (afgelopen)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 07/09/2017
My Fair Baby geeft toekomstige en kersverse ouders tips voor duurzame keuzes rond geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, mobiliteit en speelgoed voor hun kleine spruit. Netwerk Bewust Verbruiken, De Gezinsbond, Fairtrade Belgium en Vredeseilanden slaan hiervoor de handen in elkaar met steun van Departement Internationaal Vlaanderen.

 

 

Wat is My Fair Baby?

Veel ouders staan door de verwachting en geboorte van hun (eerste) kind bewuster stil bij de impact van hun consumptiegedrag op de maatschappij en het milieu. My Fair Baby geeft hen praktische tips en brengt hen in contact met duurzame producten, organisaties en verkooppunten. Door te kiezen voor ecologische producten, bouwen we mee aan een gezond milieu, met proper water en zuivere lucht. Door producten van eerlijke handel te kopen, garanderen we betere werk- en leefomstandigheden voor arbeiders en hun kinderen overal ter wereld. My Fair Baby liep van oktober 2013 tot oktober 2016, met steun van het Departement internationaal Vlaanderen.

Website vol tips, tricks en getuigenissen

Netwerk Bewust Verbruiken ontwikkelde met www.myfairbaby.be een website waar ouders terecht kunnen voor praktische informatie rond:

Verschillende mama's - onder wie My Fair Baby-meter Mme Zszsa - vertellen op de website over de duurzame keuzes die ze maakten voor hun kleine spruiten. Via hun verhalen hopen ze je te inspireren om zelf aan de slag te gaan met biovoeding, tweedehandskleding of herbruikbare luiers. Lees hier de getuigenissen.

Fairtrade alternatieven voor suikerbonen

Op zoek naar doopsnoep, maar heb je geen zin in traditionele suikerbonen? My Fair Baby maakte voor jou een overzicht van lekkere - en bovendien fairtrade - alternatieven. Van gesuikerde amandelen tot heerlijke vruchtensapjes. Wie geen zin of tijd heeft, kan dit geboortensnoep kant-en-klaar verpakt bestellen bij Oxfam Wereldwinkels. Lees hier meer over het fairtrade geboortesnoep.

Duurzame adresjes in Antwerpen, Leuven en Kortrijk

My Fair Baby ontwikkelde drie stadsplannetjes voor Antwerpen, Leuven en Kortrijk. Daarmee vinden ouders met jonge kinderen gemakkelijker de weg naar winkels met een ecologisch en/of fairtrade-aanbod, verantwoorde babyspullen, leuke tweedehands hebbedingen en duurzame horecazaken. Op baby.ecoplan.be vind je een overzicht van duurzame adresjes en webwinkels in heel Vlaanderen.

Fototentoonstelling met foto's van baby's uit de hele wereld
(nog steeds mogelijk om te ontlenen)

Hoe krijgen baby's in andere werelddelen een badje? Spelen ze met hetzelfde speelgoed? En waar doen ze hun middagdutje? My Fair Baby vroeg vier fotografen uit verschillende landen - India, Kameroen, Mexico en België - om de dagelijkse bezigheden van jonge ouders en hun baby's vast te leggen. Bekijk hier een selectie van de foto's
Van deze reeks bestaat ook een 12-delige fototentoonstelling. Zou je ze graag ontlenen? Doe je aanvraag via info@bewustverbruiken.be.

Workshops rond verzorging, voeding en kleding

My Fair Baby organiseert op aanvraag workshops rond duurzame verzorging, voeding en kleding voor baby's. Verenigingen, mamagroepen, maar ook groepen vrienden of vriendinnen kunnen deze workshops aanvragen. De interactieve workshop bestaan uit drie luiken: verzorging, voeding en kleding. We starten telkens met algemene info over verschillende duurzame alternatieven. Daarna gaan we dieper in op verschillende meningen en ervaringen binnen de groep. Tot slot volgt er een praktisch onderdeel, waarbij je zelf aan de slag gaat. Lees meer over de workshops

Duurzame voeding in kinderdagverblijven

Genoeg en gezond eten in de toekomst. Voor iedereen, overal ter wereld. Dat begint vandaag op ons bord. Daarom zet Vredeseilanden in op duurzame voeding in crèches. Vredeseilanden begeleidde vier kinderddagverblijven een jaar lang, om samen uit te zoeken hoe ze hun voedingsaanbod konden verduurzamen. De bevindingen hieruit kan je herlezen in de boeiende brochure 'Duurzame voeding voor peuters en kleuters'. Lees meer

Al onze publicaties op een rijtje

We ontwikkelden heel wat leuke en interessante publicaties. De pdf's ervan kan je downloaden op deze pagina.

Lees hier alle artikels en getuigenissen van www.myfairbaby.be

 

- My Fair Baby is een project van Netwerk Bewust Verbruiken, Fairtrade Belgium, Vredeseilanden en de Gezinsbond, met steun van het Departement Internationaal Vlaanderen. -