MiSSiEopPoST maakt het wachten op de bus leuker

MiSSiEopPoST maakt het wachten op de bus leuker

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/11/2018
MiSSiEopPoST is een spontane samenwerkingsbeweging van enkele inwoners van de gemeente Sint-Gillis-Waas. De vier dames willen onder andere de openbare ruimte en het wachten op het openbaar vervoer aantrekkelijker maken. Ze namen deel aan de Burgerschool, een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken dat burgerinitiatieven met een klimaatproject ondersteunt.
© MiSSiEopPoST

MiSSiEopPoST is gestart vanuit een spontane samenwerkingsbeweging van vier inwoners van Sint-Gillis-Waas: drie inwijkelingen, Octavie, Irena en Lucie en één geboren en getogen dorpeling genaamd ‘BeMarthy’. Lucie en Irena leerden elkaar kennen op een activiteit van Velt, en bleken toevallig uit dezelfde gemeente afkomstig te zijn. Van het één kwam het ander. Samen met nog 2 vrouwen uit de gemeente, was MiSSiEopPoST geboren: 4 burgers die samen in actie schieten om het openbaar vervoer te stimuleren en onder de aandacht te brengen op een leuke manier. Een echt burgerinitiatief, al noemen ze zichzelf eerder een groep vrienden met “last van ideeën diarree’”.

De 4 vrouwen van MiSSiEopPoST vormen een echt burgerinitiatief, al noemen ze zichzelf eerder een groep vrienden met “last van ideeën diarree’”

Tussentijd

De openbare ruimte en verplaatsingen met het openbaar vervoer beschouwen ze als tussentijd en tussenruimte. “Tussen je job, kinderen, hobby’s, huishouden,… is deze tussentijd heel interessant. Daar kunnen veel mooie dingen gebeuren als je openstaat, kijkt, aanspreekt en laat gebeuren. Bijvoorbeeld tijdens het wachten in een bushokje: je kan met mensen praten of leuke dingen ontdekken. Ik ben een grote fan van het openbaar vervoer, vooral als er vertraging is”, lacht Lucie van Tienen. Te zweverig? Dat vonden ook de 3 aanwezigen op hun eerste samenkomst. Maar dat vindt MiSSiEopPoST niet erg. Ze laten langzaamaan komen wat komt, en doen stap voor stap ludieke acties in de gemeente Sint-Gillis-Waas.

Het Betere Bushokje

Uit hun ideeëndiaree ontspruiten absurde acties om de openbare ruimte en het wachten op het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken. Eén van hun doelen is om bushokjes, waar mensen zitten te wachten, op te vrolijken. “Het project wil het sociale aspect van op de bus wachten meer in de verf zetten. Aan bushaltes hangt meestal een troosteloze sfeer (enkel opgekrikt met reclameborden). Wij willen mensen laten genieten van een klein stukje natuur of een ludieke actie aan de bushalte. Bushokjes dienen vaak uitstekend als serre. Daarom zetten we onlangs 3 oude handtassen met aarde en een tomatenplant erin in het bushokje. Even later zagen we een foto op Facebook passeren met ‘wie heeft deze handtas verloren?’. Het verleukt je wachttijd op het openbaar vervoer, en het zorgt voor interactie tussen de gemeentebewoners.”, zegt Lucie.

Aan bushaltes hangt meestal een troosteloze sfeer. Wij willen mensen laten genieten van een klein stukje natuur of een ludieke actie

Burgers aan zet

De naam MiSSiEopPoST is een knipoog naar de talrijke vzw’s die zich moeten samenvatten in een missie en een visie. Een burgerinitiatief heeft uiteraard enkele uitdagingen. Een groep mensen die samenkomt moet zichzelf zien te organiseren en draaiende zien te houden. Daarvoor moet je op zoek gaan naar een goede werking en dynamiek tussen de personen. “Soms heb ik een leuk idee, en dan wil ik meteen de hele groep daarin meetrekken. Je moet daarin een evenwicht vinden en zorgen dat iedereen op z’n eigen tempo kan meedraaien”, zegt Lucie. Dat weegt volgens Lucie niet op tegen de voordelen van hun project. “Door MiSSiEopPoST kom ik veel meer buiten in de gemeente. Vroeger durfde ik bij wijze van spreken m’n huis niet uit. Nu leer ik veel meer mensen uit de buurt kennen.”

Benieuwd welke acties ze nog doen? Even geduld, de Facebookpagina is in de maak.

 

- Lucie van MiSSiEopPoST deed mee aan de Burgerschool. De Burgerschool ondersteunt burgerinitiatieven met een klimaatproject of idee, een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu, met steun van de provincie Oost-Vlaanderen. -

© MiSSiEopPoST
Lucie (midden) van MiSSiEopPoST mee op stap tijdens de Burgerschool. © Netwerk Bewust Verbruiken