Masterclass Duurzame Ontwikkeling - 28-30/11 - Rotselaar

Masterclass Duurzame Ontwikkeling - 28-30/11 - Rotselaar

Dries Rombouts
geschreven door Dries Romboutslaatst aangepast op 14/11/2014
De Masterclass Duurzame Ontwikkeling (MDO) is een ontmoetingsplek voor jongeren (18 t/m 35 jaar) die meer willen weten over duurzame ontwikkeling en hierover ideeën willen uitwisselen met elkaar en experts. Een tweejaarlijks weekend vol leerrijke ontmoetingen met experts en andere geëngageerde jongeren.
Masterclass Duurzame Ontwikkeling
Masterclass Duurzame Ontwikkeling

De komende masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met de Noord-Zuidstudenten en vindt plaats op 28-30 november 2014 in het Sint-Pauluscentrum te Rotselaar, Vlaams-Brabant. Je kunt je nu HIER INSCHRIJVEN! Voor meer informatie kun je altijd mailen naar jasmien@act4change.be of wieke@act4change.be.

Op deze Masterclass kun je je verdiepen in een van de volgende trajecten:

  1. Stedelijke Netwerken: Een duurzame toekomst?
  2. Een kritische kijk op ontwikkelingssamenwerking
  3. Dagvaard de staat in de naam van het klimaat!
  4. Co-Creatie: Wedstrijd Duurzame Voortrekkers

 

1. Stedelijke Netwerken: een duurzame toekomst?

Door een steeds verdere verstedelijking worden steden in de toekomst belangrijker in ons leefmilieu en als speler binnen het beleid. Daarom willen we in dit traject nadenken over hoe we netwerken in en tussen steden kunnen zien als katalysator voor duurzame ontwikkeling. Binnen dit traject vertrekken we vanuit een macroperspectief en bekijken we hoe netwerken belangrijk kunnen zijn in de transitie naar een andere economie en het delen van kennis. We onderzoeken hoe steden van elkaar kunnen leren en door middel van deze netwerken nationale en Europese beleidsniveaus overtreffen. We sluiten het traject af met twee concrete praktijkvoorbeelden van hoe netwerken binnen steden de kracht hebben om duurzame ontwikkeling in gang te zetten. De eerste spreker voor dit traject zal Michel Bauwens zijn. Bauwens staat vooral bekend als de oprichter van Peer 2 Peer Foundation. Hij heeft een klare kijk op deeleconomie en weet meer dan anderen dat we moeten gaan naar een systeem van samenwerken en sharen. Op die manier schetst hij het ruimer filosofisch kader van stedelijke netwerken en hun kracht voor duurzame verandering. In 2012 werd hij door het Post-Growth Institute opgenomen in de lijst van de 100 meest inspirerende personen voor duurzame toekomst.

2. Een kritische kijk op ontwikkelingssamenwerking

In dit traject gaan we dieper in op enkele uitdagingen en pijnpunten in en rond de wereld van ontwikkelingssamenwerking. We beginnen met een eerlijke analyse van de efficiëntie van ontwikkelingshulp vandaag. We hopen hier te ontdekken wat er momenteel fout loopt, hoe we dit kunnen verbeteren, wat er wel goed loopt en hoe dit dan komt. Daarnaast gaan we dieper in op conditionele hulp: een probleem, een politieke werkelijkheid of een logisch historisch gevolg? Tot slot kijken we naar hoe de publieke opinie in België over ontwikkelingssamenwerking gevormd wordt en waarom de gemiddelde Belg steeds minder vertrouwen heeft in de verschillende actoren in deze sector. Hoe zouden we die trend kunnen omkeren? Kortom, dit traject staat garant voor diepe, inhoudelijke en vooral genuanceerde discussies rond enkele van de pijnpunten van ontwikkelingssamenwerking.

3. Dagvaard de staat in de naam van het klimaat!

De politiek ligt lam. Hoewel politici zeggen ambitieus te zijn wat klimaat betreft. Nochtans, concreet is  er nog niks veranderd. Maar wat als de Staat nu eens aansprakelijk zou zijn voor het niet halen van klimaatdoelstellingen? Zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk is de zogenaamde climate change litigation aan een heuse opmars bezig. Maar wat is de wenselijkheid van zo’n actie, en heeft die eigenlijk een kans op slagen? Wij zoeken het samen met jullie uit in dit traject. De eerste spreker in dit traject zal Koen de Feyter zijn. Hij is professor aan de Universiteit Antwerpen. Als specialist in het internationaal recht geeft hij een algemeen overzicht van wat de juridische mogelijkheden zijn om de staat te dagvaarden. Door zijn ervaring met grassrootsprojecten rond juridisch activisme is hij de ideale spreker om het traject in te leiden.

4. Co-Creatie: Wedstrijd Duurzame Voortrekkers

Wil je graag meewerken aan iets concreets, dan is het co-creatietraject misschien iets voor jou. Samen met een 10-tal andere jongeren ga je aan de slag om een concrete activiteit te ontwikkelen voor Act4Change. We zijn op zoek naar een activiteit om jonge voortrekkers te waarderen en een unieke zichtbaarheid te geven middels een wedstrijd van de beste duurzame ideeën. Ook willen we deelnemers mogelijkheden bieden om onderling kennis uit te wisselen. Het co-creatietraject wordt begeleid door Jan Van Loo van Wallfish. Jan Van Loo (1988) is een (post-)industrieel ontwerper en peer-to-peer predikant gefascineerd door technologie voor duurzame gedragsverandering.  Jan liep stage bij AGC Flatglass-Europe, het Deens Technologisch Instituut en bij het Meyvaert Museum en deed inspiratie op in Zuid-Amerika voordat hij zijn eigen onderzoekstraject rond duurzame samenwerkingsvormen begon waarvoor hij in 2013 Wallfish oprichtte. Wallfish richt zich tot creatieve makers en kenniswerkers om samen te werken aan een nieuw economisch model, gebaseerd op peer-productie. Dit doen ze voornamelijk door co-creatie-trajecten op te zetten rond productsystemen. Hiervoor ontwikkelen ze op dit moment een online platform en vooral een offline P2P-productiehal.

Ook gepost in: Producten & Diensten