Make ICT fair

CATAPA voerde actie in Gent op Black Friday 2018

Op vrijdag 23 november 2018, de commerciële hoogdag 'Black Friday', voerde CATAPA actie tegen blind consumentisme. Er namen 12 activisten deel. Ze verzamelden in een drukke Gentse winkelstraat voor de bekende electronica- en boekenwinkel FNAC. Ze nodigden passanten en FNAC-klanten uit om even mee te doen aan een simpel, leerrijk spel. Hun eis? Make ICT fair. 

Make ICT fair met CATAPA

Discussie openen

Tijdens het spel kregen de deelnemers een reeks foto's te zien. De actievoerders daagden hen uit om links te vinden tussen de beelden. Die links legden bloot welke problemen ons consumptiepatroon in de hand werkt bv. e-waste, milieuvervuiling door mijnbouw, onveilige werkomstandigheden in de mijnen, ... Het spel vormde een aanleiding om een gesprek te voeren of om meer achtergrondinformatie mee te geven. Zo vertelden de actievoerders welke metalen onze smartphones bevatten en hoe we milieuvervuiling en mensenrechtenscheningen in de hand werken wanneer we steeds nieuwe toestellen kopen. Het doel was niet om mensen een schuldgevoel aan te praten, maar om hen te informeren over urban mining (het recupereren van metalen uit toestellen), Repair Cafés (waar je smartphone een langer leven krijgt) en iFixit (een platform voor handige Harry's / Harrietta's die zelf aan het repareren slaan). 

Consumenten bewust maken over de negatieve effecten van mijnbouw, voor CATAPA is dat een dagelijkse strijd. Een actie in een drukke winkelstraat is een unieke kans om een breder publiek te bereiken. De vrijwilligers hebben de actie heel positief geëvalueerd. Ze hebben zin om nog meer sensibiliseringsacties te doen die mikken op individuele bewustwording. Daarnaast wil CATAPA uiteraard blijven ijveren voor structurele verandering, via petities of beleidsvoorstellen aan (EU-)politici.  

Over de campagne Make ICT fair van CATAPA en partners kun je hier meer lezen

 

Ook gepost in: Burgerinitiatieven