Gie Van den Eeckhaut van Socius over innovatie en De Transformisten

Gie Van den Eeckhaut van Socius over innovatie en De Transformisten

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/03/2021
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten en opent graag het gesprek over een maatschappij die welzijn boven groei plaatst met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'. We vroegen het ook aan Socius. Innovatie-medewerker Gie Van den Eeckhaut van Socius blikt terug, kijkt vooruit en maakte voor ons een hele mooie wens.

Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten. Samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven, onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– willen we een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Ons gesprek start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

Consumanderen
Consuminderen
Op Wielekes
voor kinderen

Repair Café
een oersterk merk
In Vlaanderen gekend
door jullie werk

Circulair samenleven,
repareren en delen
Het helpt echt als we dit doen met velen

Eenvoudig leven
met minder spullen
Een Babytheek
kan die droom helpen vervullen

Dank dus voor al die woorden
die ons wenken
om anders te doen
en anders te denken

Woorden maken echt een verschil
voor wie de wereld veranderen wil

Dus daarom:
in 1998 net uit het ei
toen nog een kuiken
noemden jullie jezelf
Netwerk Bewust Verbruiken

Dat was omdat jullie
nog niet beter wisten
Want diep vanbinnen
waren jullie altijd al
De Transformisten

Succes!
En ik hoop vooral dat jullie een geweldig stevige impact
op de wereld krijgen met jullie werking
Dank daarvoor

Sociaal Cultureel Werk

De Transformisten vzw is één van de 131 door de Vlaamse overheid erkende socio-culturele organisaties  die zich elke dag met een kritische blik en veel enthousiasme inzetten  voor een betere samenleving en voor participatie van iedereen. Sinds 2005 is De Transformisten (toen nog Netwerk Bewust Verbruiken) erkend als socio-culturele beweging en ontvangen we steun van de Vlaamse overheid - departement Cultuur voor onze werking. (Meer daarover in ons beleidsplan.) 

Sinds de beginjaren volgt het Steunpunt voor sociaal-cultureel werk Socius onze werking op de voet. Daarom vroegen we innovatie-medewerker Gie Van den Eeckhaut van Socius naar een repliek op onze vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

Hoeveel is genoeg?

Gie stuurde ons een video waarin hij terugblikt, vooruitblikt en een heel mooie wens uitspreekt voor De Transformisten. Hieronder kun je die video bekijken. Voor zijn wens speelt Gie met de woorden die Netwerk Bewust Verbruiken (nu De Transformisten) doorheen de jaren heeft gelanceerd.