De Transformisten ging op kamp!

De Transformisten ging op kamp!

Stefanie De Bock
geschreven door Stefanie De Bocklaatst aangepast op 18/07/2024
Terugblik op Wereldkamp van 30 juni tot 4 juli, waar De Transformisten conversaties op gang trok over een economie van genoeg
Wereldkamp textielworkshop door De Transformisten ism Schone Kleren Campagne
Wereldkamp textielworkshop door De Transformisten ism Schone Kleren Campagne

 

Al 36 jaar organiseert Broederlijk Delen Wereldkamp in de Hoge Rielen. Dit jaar zetten ook wij daar onze tent op. We staken een economie van genoeg en de principes van transformatief leren in onze rugzak en kwamen terug met heel wat inspiratie van andere Transformisten.

Na 35 edities van Wereldkamp gooide Broederlijk Delen het eens over een andere boeg. Het beproefde en succesvolle recept van het kamp bleef hetzelfde, maar partnerorganisaties Reset.Vlaanderen, JNM vzw, Oikos denktank, LABO vzw en De Transformisten mochten het programma en het concept van editie 36 van 30 juni tot 4 juli 2024 mee inkleuren onder de noemer ‘Hack the future’. MO* magazine ondersteunde de communicatie.
Het doel was 100 deelnemers, dat haalden we ruimschoots. Ruim 200 mensen pakten hun tentje in. Tel daar nog eens de meer dan 70 vrijwilligers in de keukenploeg, de praktische ploeg, de animatieploeg, de coördinatie en de leefgroepbegeleiding en je kunt spreken van een geslaagde opkomst. 

Economie van genoeg op Wereldkamp

Wij brachten ons verhaal van een economie van genoeg naar het Wereldkamp. Dat vertelden we in twee workshops. Een eerste focuste op hoe individuele levenskeuzes en collectieve actie zich tot elkaar verhouden. Heel wat mensen delen auto’s, gaan naar Repair Cafés, herstellen hun kledij, kopen minder nieuwe spullen of enkel tweedehands, vliegen niet meer… Ze bouwen aan een nieuwe wereld, een economie van genoeg. Maar dat kan soms eenzaam voelen: waarom mijn eigen leven veranderen, wanneer de mensen rondom mij het niet doen?

Voor een economie van genoeg is een cultuurverandering nodig en elke actie telt. Initiatieven zoals Wereldkamp, maar ook deel- en repareerinitiatieven waar mensen samen komen om op een andere manier te leven en het systeem uit te dagen, zorgen voor verbinding en collectieve actie. Zo zijn we alweer een stapje dichterbij ons doel.

Die lijn trokken we ook door tijdens een workshopdag over de textielindustrie. Aan de hand van een spel daagden we deelnemers uit om hun eigen kleerkast te verduurzamen en mee te werken aan systeemverandering in de textielindustrie. Hannelore Hillesum van de Schone Kleren Campagne schudde ons tijdens het spel wakker met heel wat weetjes over onze kledij en de industrie erachter. In de namiddag gingen we aan de slag met oplossingen. Onder de deskundige begeleiding van Repair&Share leerden we technieken om onze eigen kledij te herstellen - in het kader van het project Van Naald tot Draad

Zingen

Onze workshopdag bracht veel conversaties op gang. De volgende dag vertelden enkele jonge deelnemers ons al dat ze de uitdaging aangaan om een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen om zo de textielindustrie een ha(c)k te zetten. Anderen spraken ons aan omdat ze het textielspel opnieuw willen spelen met hun (jeugd)vereniging of opleiding.

Soms besef je pas achteraf hoe krachtig plekken als Wereldkamp kunnen zijn. Iemand zei ooit “Sometimes you have to preach to the choir to make them sing” en zingen deden we op Wereldkamp uit volle borst. Tot vandaag blijven de songs in onze oren weerklinken.

 

Wereldkamp textielworkshop door De Transformisten ism Repair&Share
Wereldkamp textielworkshop door De Transformisten ism Repair&Share
Wereldkamp sfeer - foto Stefaan Vermeir
Wereldkamp sfeer - foto Stefaan Vermeir
Ook gepost in: Onze projecten