Dankzij De Transformisten koopt u niet te veel onzin

Dankzij De Transformisten koopt u niet te veel onzin

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 07/07/2022
Humo vroeg ons naar besparingstips. Wij schudden tips uit onze mouw die óók de planeet sparen.
Humo artikel door Joris Bellwinkel met illustraties van Pieter Van Eenoge 5 juli 2022

 

Het weekblad Humo vroeg ons naar besparingstips. Wij schudden enkele tips uit onze mouw die niet alleen je portemonnee maar ook de planeet sparen. Hieronder geven we je een bloemlezing mee uit het artikel met dezelfde focus: zuinig én duurzaam.

Het volledige artikel 'Zomer zonder zorgen: 100 + 1 vrolijke besparingstips' lees je in Humo nr. 4270 van 5 juli 2022, met dank aan journalist Joris Bellwinkel. 

 

Koop minder 

We beginnen met een no-brainer

  • Vraag jezelf af voor je iets koopt: heb ik dit echt nodig? 

Spullen delen 

We tippen spullenbibliotheken waar je als lid voor een prikje degelijke spullen leent. Dat is handig voor spullen die je maar kortstondig nodig hebt.

Verderop in het artikel tipt Mich Vergauwen van automobielorganisatie VAB Cambio en andere autodeelsystemen als alternatief voor mensen die maar sporadisch een auto nodig hebben

Lenen bij de buren

Naast spullenbibliotheken is ook spullen (uit)lenen onder buren een goede praktijk om geld te besparen én om samen onze CO2-uitstoot te verminderen.

  • We tippen Peerby.be als platform dat het spullen delen met buren makkelijker maakt (als je wil met een verzekering en/of tegen een kleine vergoeding)

Kapot? Kies voor repareren 

Mensen gooien vaak apparaten weg die nog perfect hersteld kunnen worden.

Verspilling tegengaan

Probeerde jij de app Too Good to Go al? Een wegwijzer naar voedingswaren die voor een prikje worden verkocht (overschotten die anders ongenadig de vuilnisbak in gaan). Laurine Poortmans van Too Good to Go deelt in Humo ook tips om het eten in je eigen (koel)kast niet te verspillen:

  • Gooi een product niet zomaar weg na datum vermeld bij "tenminste houdbaar tot". Bekijk het, ruik en proef. Vaak is het nog perfect eetbaar! 
  • Bewaar bananen niet bij je andere stukken fruit, het ethyleen dat bananenschillen uitstoten doet de andere vruchten immers te snel rijpen 

Kok Jelle Beeckman, The Messy Chef, voegt daar nog een paar tips aan toe:

  • Wees creatief met je weekmenu: koop niet voor elke dag andere groenten maar verwerk tussendoor de restjes van de vorige dag 
  • Hou je frigo overzichtelijk, zo verlies je geen voedingswaren uit het oog 

Ruilen in vakantietijd

Dat De Transformisten de Humo-redactie geen tips heeft ingefluisterd voor goedkope vluchten, kun je wel raden. (Die zijn oh zo kostelijk voor milieu en klimaat!) We vinden het wel fijn dat Humo bij het begin van de zomervakantie ook deel- en ruiltips meegeeft zoals huisruil of Couchsurfing

 

Humo artikel door Joris Bellwinkel met illustraties van Pieter Van Eenoge 5 juli 2022
Humo artikel door Joris Bellwinkel met illustraties van Pieter Van Eenoge 5 juli 2022