Creatief met tomaten in de stad

Weet je met je groene vingers geen blijf in de grootstad? Heb je altijd al gedroomd van een moestuin, maar heb je hooguit een klein balkon ter beschikking? Geen nood: ook op een appartement kan je tomaten kweken!
Kleine serre
In een kleine serre groeien de plantjes nog sneller.

Zo ga je te werk:

  1. Zaai de tomatenzaadjes in een plat bakje (bijvoorbeeld een lege ijsdoos) met een beetje potgrond. Zorg ervoor dat de zaadjes niet te dicht bij elkaar liggen. Geef ze voldoende water, maar niet te veel. Plaats de bakjes op de warmste plek van je appartement.
  2. Na ongeveer een week zijn de plantjes gekiemd. Als ze ongeveer drie centimeter groot zijn, kun je ze verpotten in individuele bakjes van afbreekbaar papier, of in wc-rolletjes. (Wij probeerden ook enkele plantjes in lege eierschalen te kweken, maar dat is geen aanrader). Zorg dat de plantjes voldoende ruimte hebben en dat ze voldoende water kunnen opnemen.
  3. Zorg dat de plantjes goed in het licht staan en dat ze veel zon krijgen. Zet ze daarom eventueel in een kleine serre.
  4. Als de plantjes de kleine potjes ontgroeien, plant ze dan over in een grotere pot (snijd bijvoorbeeld een lege fles in twee), en  opnieuw in een nog grotere pot. Waak ervoor dat de wortels genoeg ruimte hebben.
  5. Als de planten groot zijn en er beginnen in de oksels nieuwe takjes te groeien (= dieven), knijp ze er dan voorzichtig uit met je nagels. Hoe meer energie naar de groei van het blad gaat, hoe minder naar de tomaten zelf.
  6. Als je genoeg plantjes hebt, kan je er af en toe weggeven aan vrienden en familie. Door foto’s op WhatsApp te delen kan je zo een wedstrijd houden: wie heeft de grootste tomaten? Of houd een heuse proeverij!
  7. Bespaar nog meer plek door upside down gardening. Maak een gaatje in een pot en steek er een tomatenplant van een tiental centimeter door totdat enkel de wortels nog in de pot staan. Vul de pot met aarde en plant bijvoorbeeld een basilicumplant aan de bovenkant. Hang het geheel met een touwtje buiten op je balkon. Haal een lekker stuk buffelmozzarella in huis, en je hebt alle ingrediënten voor een overheerlijke caprese salade.

Smakelijk!

Tomaten in wc-rolletjes
Je moet de tomatenplaten af en toe in een grotere pot planten.
Grotere tomatenplanten
De tomatenplanten worden iedere dag een beetje groter.
Upside down gardening
Upside down gardening: langs de onderkant van de pot groeit een tomatenplant, langs de bovenkant een basilicumplant.
Ook gepost in: Simplify Life