Boekentips voor winterdagen onder een warm dekentje

Boekentips voor winterdagen onder een warm dekentje

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/12/2023
Het is weer die tijd van het jaar... Ziehier ons eindejaarslijstje met 3 boekentips!
Marlies Van Wemmel met haar nieuw boek 'Een heel gelukkig Niksnieuwjaar' (Skribis)
Marlies Van Wemmel met haar nieuw boek 'Een heel gelukkig Niksnieuwjaar'

 

Het is weer die tijd van het jaar. We worden om de oren geslagen met eindejaarslijstjes: de liedjes die ons jaar kleurden, de lievelingsfilms van opiniemakers, de bekende gezichten die het nieuws beheersten, de boekentoppers…

Sta ons toe om er een klein lijstje aan toe te voegen met boeken die ons inspireren. We hebben drie tips voor boeken die je de weg tonen naar een wereld met genoeg. En een extra tip: lees ze onder een warm dekentje. Laat ons weten wat jij ervan vindt. En dan gaan we binnenkort samen extra gemotiveerd een nieuw strijdvaardig Transformisten-jaar in.

1. Een heel gelukkig Niksnieuwjaar - Marlies Van Wemmel (Skribis)

Wat begon als een Instagram-account en een uitdaging om een jaar lang niets nieuws te kopen, krijgt nu een mooie uitloper met het hands-on boek ‘Een heel gelukkig Niksnieuwjaar’. Marlies vertelt over haar jaar, wat ze leerde, de avonturen en vrolijke anekdotes. Wij lazen het alvast met veel plezier en nemen een heleboel praktische tips mee naar het komende jaar. Helemaal in de stijl van Niksnieuwjaar is het boek gedrukt op 100% gerecycleerd papier. Elk boek krijgt een unieke kaft gemaakt van oud bannermateriaal (door het Doedoecirculair Atelier van Kringwinkel Opnieuw en Co).

2. Genoeg voor iedereen - Jonas Van der Slycken (Manteau / De Standaard)

Met ‘Genoeg voor iedereen. naar een economie die zorgt voor mens en planeet’ slaagt econoom, schrijver en oud-collega Jonas van der Slycken erin om tegelijk onze verbeelding te kietelen én oplossingen aan te reiken. Goed getimed in aanloop naar het verkiezingsjaar 2024. Jonas vertelt je waarom het hoog tijd is voor een economie van genoeg. Ons geeft het extra inspiratie voor ons (beleids)werk de komende maanden!

3. Omgroei - Dirk Holemans, Lara Ferrante & Elze Vermaas (EPO)

Ook Lara Ferrante, Elze Maas en Dirk Holemans van de sociaal-ecologische denktank Oikos dragen hun steentje bij om ons af te helpen van het blinde geloof in economische groei. Hun boek ‘Omgroei. Meer levenskwaliteit voor iedereen’ vraagt net zoals het boek van Jonas Van der Slycken een toekomst met minder privéjets, ongelijkheid, burn-outs en afvalbergen en meer levenskwaliteit, tijd voor elkaar, gezondheid… Op de boekvoorstelling in Campo, Gent op 12 december noteerden we: “De ecologische crisis is vooral een crisis van de verbeelding”. Daarom prikkelen de auteurs ons met wervende toekomstbeelden. Welke kiemen voor systeemverandering zien we vandaag al? Hoe ziet een toekomst met omgroei er concreet uit?

Genieten maar

Dat zijn ze. Drie boeken die je kunnen inspireren en laten dromen om in 2024 de handen uit de mouwen te steken. Ogen open en genieten maar. Rep je naar de bibliotheek (of je lokale boekhandel) met onze eindejaarsboekentips in je jaszak!

 

Jonas Van der Slycken kwam lunchen bij De Transformisten en bracht zijn boek 'Genoeg voor iedereen' mee (uitgeverij Manteau / De Standaard)
Jonas Van der Slycken kwam lunchen bij De Transformisten en bracht zijn boek 'Genoeg voor iedereen' mee
Boekvoorstelling 'Omgroei' (uitgeverij EPO) in Gent met auteurs Dirk Holemans, Elze Vermaas en Lara Ferrante
Boekvoorstelling 'Omgroei' in Gent met auteurs Dirk Holemans, Elze Vermaas en Lara Ferrante