Waarover gaat Omrijk?

Omrijk is een experiment van 48u om de toekomst te herdenken, van vrijdag 24 tot zondag 26 juni 2022. Hier lees je meer over de thema's die de deelnemers aan Omrijk zullen verkennen.

Hoeveel is genoeg? Wat heeft waarde voor ons? Waarom willen we vaak (te) veel? Waarom verdragen we dat sommigen te weinig hebben? Hoe ziet een economie eruit die welzijn centraal zet in plaats van steeds meer? Wat als genoeg onze leidraad is wanneer we herdenken hoe we leven, eten, wonen, werken, maken, consumeren? Die prikkelende vragen staan centraal in het experiment dat Omrijk heet.

Op Omrijk zullen we enkele thema's dieper verkennen: 

Tijd voor het goede leven

Hoe komt het dat we onszelf en elkaar met zoveel werk en activiteiten overladen? Moet onze tijd per se productief zijn? Hoe zorgen we voor meer kwaliteitsvolle en betekenisvolle tijd? Hoe komt het dat vrouwen het leeuwendeel van de “zorgtijd” voor hun rekening nemen? Wat als … we radicaal kiezen voor arbeidsduurverkorting, waardering voor zorgtijd en vrijwilligerswerk, tijd om onszelf terug te vinden? 

Ruimte en rust

Hoe creëren we een aangename ruimte om samen te leven? Hoe vrijwaren we mentale ruimte om tot rust te komen, te verstillen en te vertragen? Hoeveel commodificatie van gronden en privatisering van natuurlijke rijkdommen vinden we billijk? Wat als… we onze verbeelding de vrije loop laten, ruimte als gemeengoed benaderen?

De leemte die we vullen / de waarde van spullen

Ons emotioneel welzijn, identiteit en status zijn innig verstrengeld geraakt met het verbruiken en bezitten van goederen en diensten. Wie te weinig heeft, raakt sociaal geïsoleerd. Hoeveel is genoeg? Wat is voldoende? Wat als … we samen een goed leven creëren dat rijk is aan vriendschap, geborgenheid, ervaringen?

Waarden die ons verbinden

Wat vinden we waardevol? Wat zijn de dieperliggende waarden waarrond we nieuwe modellen voor de samenleving kunnen bouwen? Voor welke waarden willen we strijden? 

Van schaarste naar genoeg

Het maatschappelijke antwoord op de schaarste die we ervaren of –doelbewust– creëren is doorgaans meer groei. Dat komt neer op een dure lening van de toekomst en neokoloniale exploitatie. Welke verhalen en toekomstvisies kunnen die tunnelvisie doorbreken? Wat als … we het pad kiezen van rechtvaardig (her)verdelen, opdat iedereen genoeg heeft voor een goed leven?

 

Terug naar de pagina over Omrijk