Zo werkt agro-ecologische landbouw

Zo werkt agro-ecologische landbouw

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 23/01/2014
Agro-ecologie betekent voedsel verbouwen op een echt duurzame manier: lokaal, met de natuur en de kringloop mee. In het gratis boekje 'Agro-ecologie, het echte werk' vertellen zeven Vlaamse boeren, twee boeren uit het Zuiden, een Nederlandse professor en een ecotuinier hoe ze deze manier van landbouw toepassen.
ecologische landbouw pompoen
Bron foto: Flickr. cc Martin Fisch

Nood aan een nieuw landbouwmodel

Elk jaar doeken honderden Belgische boeren hun bedrijf op, worden veetelers en vleeseters met de vinger gewezen, wordt wereldwijd gespeculeerd met grondstoffen, en woedt er een scherpe strijd om grond. Er is steeds meer nood aan een landbouwmodel dat rekening houdt met de eindige draagkracht van de aarde, de beschikbaarheid van water en energie, het welzijn van het vee, de economische weerbaarheid van een bedrijf, het transport van voer, mest en eindproducten...

Er is steeds meer nood aan een landbouwmodel dat rekening houdt met de eindige draagkracht van de aarde.

Goede praktijkvoorbeelden gebundeld

In een agro-ecologisch landbouwmodel tracht de boer zo veel mogelijk voedingsstoffen op zijn bedrijf zelf te recycleren, te zorgen voor een optimale bodem, de genetische diversiteit in gewassen te stimuleren en gebruik te maken van de positieve wisselwerkingen in een divers ecosysteem. Bioforum, Wervel, Velt en Dierenartsen Zonder Grenzen sloegen de handen in elkaar en verzamelden getuigenissen van verschillende boeren uit België, Indonesië en Oeganda, die werken volgens de principes van agro-ecologie. Enkele thema's die aan bod komen zijn zelf zaden telen, een veerkrachtige bodem, duurzame veeteelt met pastoralisme, gesloten kringloop, boslandbouw, doe-het-zelf agro-ecologie en de samenwerking tussen boer en wetenschapper.

Bestel of download het boek gratis

Je kan de 40 pagina’s online lezen op Issuu, downloaden als pdf of een gratis papieren exemplaar bestellen via info@bioforumvl.be.

Ook gepost in: Genoeg