Zo bouw je een ecologisch verjaardagsfeestje

Zo bouw je een ecologisch verjaardagsfeestje

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/12/2014
Toeters en bellen, slingers en ballonnen, jouw verjaardagsfeest is goed begonnen. Met de tips op deze verjaardagsplanner maak je er een (h)eerlijke, milieuvriendelijke party van.
fairtrade verjaardag

  

Inkleding van het feest

Ballonnen
Kies ballonnen uit FSC-rubber met een fairtrade label. Ze zijn gemaakt van 100% plantaardige materialen en breken binnen de zes maanden volledig af.
www.ethletic.nl

Slingers en tafelversiering
Slingers en versiering kan je gemakkelijk zelf knutselen. Stik vlaggetjes uit resten stof of knip figuren uit kleurrijke magazines en hang ze samen aan een fleurig lint. Geef de aankleding een groen tintje door een klimopslinger over de tafel te laten lopen of glaasjes met veldbloemen te plaatsen.
www.pinterest.com/KimLeysen/feestjes/

Kaarsjes uit bijenwas
Bijenwas is een duurzame en natuurlijke grondstof, die bestaat in verschillende kleuren, van wit tot citroengeel en donkeroranje. Een ecologisch alternatief voor gewone verjaardagskaarsjes.
www.bijenwaskaars.nl

Vermijd wegwerp
Kartonnen borden, plastic bekers en papieren tafelkleden besparen je een pak afwas, maar zorgen voor een berg afval die absoluut niet hoeft. Vermijd dus wegwerpspullen. Niet voldoende servies in huis? Leen het van vrienden en familie, ga het huren, of tik in de kringwinkel een leuke set op de kop. Glazen bokalen zijn multifunctioneel: je kan ze gebruiken om drankjes, slaatjes en dessertjes in op te dienen. Kies je toch voor wegwerp, geef dan de voorkeur aan bekers, borden en bestek uit biologisch afbreekbare materialen.
www.kringwinkel.be * www.wijdelen.be * www.eco-logisch.be

 

(h)eerlijke hapjes & gerechten

Fairtrade hapjes
Voor chips, nootjes en koekjes bestaan heel lekkere fairtrade varianten. Sommige ervan zijn bovendien afkomstig van biologische landbouw. Twee vliegen in één klap.
www.oxfamwereldwinkels.be

Vegetarische gerechten en hapjes
Vleesproductie heeft een enorme ecologische voetafdruk en veroorzaakt veel dierenleed. De website van EVA vzw heeft een uitgebreide lijst creatieve recepten voor vegetarische en veganistische hapjes, gerechten en desserten.
www.evavzw.be

Go bio
Kies biologisch geteelde producten, waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Via de BioGenietenGids kan je bioboeren, -bakkers, -slagerijen en groentewinkels in je buurt opzoeken
www.biogenietengids.be

Eet lokaal en volgens het seizoen
Elk jaargetijde brengt andere groenten en fruit voort. Koop je ze in een ander seizoen, dan zijn ze waarschijnlijk ingevoerd uit landen als Kenia, Peru of Nieuw-Zeeland. Op de seizoensgroentekalender van Velt lees je welke producten wanneer bij ons groeien.
www.bewustverbruiken.be/artikel/overzicht-seizoenskalenders

Eerlijke desserten
Zelfgemaakte cakes, koekjes en taarten zijn altijd een topper. Let bij de aankoop van de ingrediënten uit welk land ze komen en geef waar mogelijk (bijvoorbeeld voor chocolade of suiker) de voorkeur aan lokale, biologische en/of fairtrade producten.
www.oxfamwereldwinkels.be/nl/recept/zoeken

Vermijd overschotten en afval
Bezint eer ge begint. Bereken op voorhand hoeveel eten en drinken je ongeveer nodig hebt, zodat je niet met al te veel overschot blijft zitten. Laat voedsel dat overdreven verpakt is links liggen in de winkel.
www.zeroplasticweek.org

 

Dranken

Bubbels, wijnen, bier
Er komen steeds meer fairtrade en biowijnen en schuimwijnen op de markt, waardoor je voor elk type maaltijd een aangepaste wijn kan vinden. Zet ook eens fairtrade bier op tafel, of vervang ingrediënten van een standaard cocktail door fairtrade alcohol, suiker en fruitsap.
www.fairwine.be * www.vinomundo.be

Frisdrank
Kies lokale, biologische fruitsappen of fairtrade sappen uit het Zuiden. Voor frisdranken zoals cola en limonade bestaan eveneens duurzame en fairtrade alternatieven. Tover een karaf kraantjeswater met een scheutje diksap, (zelfgemaakte) siroop of schijfjes limoen om tot een lekkere frisdrank. Goedkoop, en afvalarm. Gebruik herbruikbare rietjes uit metaal of bamboe of composteerbare wegwerprietjes uit zetmeel. Maar nog beter: laat de rietjes achterwege.
www.oxfamwereldwinkels.be * www.biogenietengids.be * www.kudzu.be

Koffie en thee
Een pousse-café of pousse-thé na het dessert? Fairtrade koffie en thee smaken minstens zo lekker en je steunt er eerlijke handel mee. Verschillende merken bieden ook koffiepads met fairtrade koffie aan.
fairtradebelgium.be

Recycleer kurken
Smijt kurken na het feestje niet in de vuilbak, maar breng ze naar een van de 400 inzamelpunten van Le Petit Liège. Deze vzw verwerkt oude kurken tot ecologisch isolatiemateriaal.
www.lepetitliege.be

 

Duurzame cadeaus

De cadeau-voorraadkast
Elke verjaardag opnieuw is het weer zuchten om een leuk, origineel cadeau te vinden voor de feestneus. Heeft de jarige het al in huis? Zal hij of zij er blij mee zijn? Probeer alleszins prullen en gadgets te vermijden, en ga voor een duurzaam, nuttig geschenk. Kom je in de loop van het jaar een tof cadeautje tegen, neem het dan mee en stop het in een cadeau-voorraadkast. Zo voorkom je onduurzame last-minute cadeaus te moeten kopen.
www.ecoplan.be

Cadeaus van duurzame materialen
Koop je een nieuw cadeau? Zoek dan naar een zo duurzaam mogelijk product, gemaakt van natuurlijke, gerecycleerde en/of recycleerbare materialen, en geproduceerd in sociaal aanvaardbare omstandigheden. Geef de voorkeur aan producten met een ecologisch kwaliteitslabel. Websites als Labelinfo en Rankabrand geven achtergrondinformatie over kwaliteitslabels en testen merken op hun duurzaamheidsgehalte.
www.labelinfo.be * www.rankabrand.nl

Zelfgemaakt
Persoonlijke cadeaus worden altijd extra geapprecieerd. Geef potten zelfgemaakte confituur, stel een fotocollage samen of pimp een oude lamp. Het internet wemelt van blogs die uitleggen hoe je oude spullen een nieuw leven geeft. Voornaamste trefwoorden hierbij zijn upcycling en DIY (do it yourself).
www.pinterest.com  * www.recyclart.org * www.everythingetsy.com

Aandeel of lidmaatschap
Maak de jarige lid van een organisatie als Velt (tuinieren), Vibe (ecologisch bouwen), EVA (vegetarisch koken) of Fietsersbond. Geef een abonnement op een museum, sportclub of theatergezelschap cadeau. Schenk een aandeel of peter/meterschap, bijvoorbeeld van een windmolenpark, een bos of een diersoort die bescherming nodig heeft.
www.bewustverbruiken.be/lidorganisaties

Fairtrade cadeau
Steun eerlijke handel en stel een fairtrade cadeaumand samen. Het aanbod is breed, van voeding tot cosmetica, kledij, interieurspullen, juwelen, accessoires, badlinnen en geschenkencheques.
www.oxfamwereldwinkels.be/geschenken

Tweedehands
Cadeaus hoeven niet per se nieuw te zijn. Op rommelmarkten, in kringwinkels en op tweedehandssites kan je voor een prikje originele decoratiespullen, accessoires, boeken, gezelschapsspellen en elektronische apparaten vinden. Gedeeld:Door geeft een overzicht van alle tweedehands verkooppunten in België en plekken waar je spullen kan ruilen en delen.
www.gedeelddoor.be

Schenk een belevenis
Niet-materieel, maar zeker zo tof: een ticket voor een theatervoorstelling of een concert, een babysitcheque, een (zelfgemaakte) waardebon voor een etentje thuis of op restaurant, dagje  mountainbiken of wellness. Trakteer de jarige op een weekendje uit. De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Bij de Groene Vakantiegids vind je toffe bio-logeeradressen en campings in België en de rest van Europa.
www.uitinvlaanderen.be * www.groenesleutel.be * www.groenevakantiegids.nl * www.logereninvlaanderen.be * www.bongo.be

Cursus of workshop
Patroontekenen, Italiaans, fotografie, meubels herstofferen, vegetarisch koken, spiritualiteit bij de Kelten... je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel ergens een workshop of lessenreeks van. Doe een cursus cadeau. Wie weet pluk je er zelf ooit de vruchten van.
www.vormingplus.be * www.inverde.be * www.prettiggeleerd.be * www.deavondschool.be * www.c-v-n.be

Blije bloemen
Hoewel ze staan voor vriendschap en vreugde, hebben de meeste bloemen een grote ecologische en sociale impact.  Een groot deel ervan zijn afkomstig uit het Zuiden. Daar worden ze in milieuvervuilende en mensonterende omstandigheden gekweekt, waarna ze duizenden kilometers naar België getransporteerd worden. Je kan ook kiezen voor Blije Bloemen: biologische, seizoens- of fairtrade bloemen. Het garandeert dat er in de kwekerijen speciale aandacht is voor arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden. Een andere optie zijn lokale seizoens-bloemen. Ze vragen net als seizoensgroenten minder energie tijdens de kweek. Op deze website kan je een kalender downloaden, waarop staat welke bloemen in welke maand groeien. Nog milieuvriendelijker: stel zelf een boeket samen met veld- en tuinbloemen.
www.bewustverbruiken.be/tags/blije-bloemen

Het goede doel
Wil je geen cadeau geven, maar in de plaats daarvan een organisatie steunen? Verschillende organisaties bieden kant en klare cadeauformules aan. Bij WWF kan je een panda, dolfijn of tijger adopteren, en Oxfam schenkt via Oxfam Pakt Uit hulpmiddelen aan boerenfamilies in het Zuiden. Daarnaast bestaan er uiteraard nog veel andere goede doelen in binnen- en buitenland die evenveel steun verdienen.
www.ikwilhelpen.be

 

Inpakpapier

Duurzaam cadeaupapier
Geef de voorkeur aan cadeaupapier uit gerecycleerd of gelabeld papier, dat bedrukt is met ecologische inkten. Labelinfo geeft info over duurzame papierlabels.
www.kudzu.be * www.panda.org/paper * www.labelinfo.be

Hergebruik papier, linten, posters
Hergebruik onbeschadigd cadeaupapier en linten van eerdere feesten. Ook met oude stripboeken, posters, tijdschriften, kalenders landkaarten, schoendoospapier en resten behangpapier kan je een vrolijk pakje maken. Origineel, goedkoop, en je voorkomt er boomkap mee.
www.feestprints.be/blog/cadeautjes-creatief-inpakken

Doosjes, bokalen, doeken
Verzamel het hele jaar door kartonnen doosjes, bokalen, papieren zakken en zijden sjaaltjes, en pak daar je cadeautjes mee in. Kom je op een rommelmarkt of bij het oud papier goed verpakkingsmateriaal tegen? Berg het dan meteen netjes op  in de cadeaukast.
www.creatief-met-labels-en-lint.nl * www.pinterest.com

 

Wenskaarten en uitnodigingen

Duurzaam papier
Koop uitnodigings- of verjaardagkaartjes van gerecycleerd of gelabeld papier. Er bestaan zelfs kaartjes van Sheep poo paper, een merk dat schapenkeutels in Wales verzamelt en er papier van maakt.  In plantbare kaartjes  zitten dan weer bloemenzaadjes verwerkt. Plant ze in de tuin, en er ontstaat een vrolijke bloemenweide.
www.groeipapier.com

Zelfgemaakte uitnodigingen/kaartjes
Leef je uit met schaar, papier, lijm, stift, potlood, stempels, oude magazines, resten stof, oude postkaartjes en prentenboeken. Inspiratie voor originele kaarten vind je op duizenden blogs en Pinterest (trefwoord DIY cards)
www.pinterest.com

Kaartjes voor het goede doel
Oxfam Solidariteitsfonds en Fairtrade Wenskaarten verkopen verjaardags- en andere wenskaarten, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat.
www.solidariteitsfonds.be * www.fairtrade-wenskaarten.nl

E-cards
Voor kaarten die je via internet verstuurt, is geen papier nodig. Bovendien zijn ze meestal gratis.
www.kaartenpagina.be

 

Lees ook het artikel 10 tips voor een duurzame kerst
Lees ook het artikel 15 tips voor een duurzaam Sinterklaasfeest
Lees ook het artikel My Fair Baby: babyborrel

Ook gepost in: Voeding